DUREREA care i-a măcinat o viață pe CORNELIA și LUPU REDNIC: „Am zis că mă topesc atunci”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Exclusiv » Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

Mai multe cutremure vor zgudui România în 2020: Cel mai puternic s-ar putea înregistra pe… 13 septembrie!

De: Alexandru C. 02/01/2020 | 23:28

Numărul seismelor de mare intensitate ar urma să crească în 2020, iar fenomenul cu repercusiuni grave la nivel planetar ar fi cauzat de o încetinire a mişcării de rotaţie a Terrei. Această rotaţie ciclică încetineşte, periodic, cu câteva milisecunde pe an, înainte de a se accelera din nou.  CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă informaţii de ultimă oră în ceea ce priveşte mişcările tectonice care pot afecta ţara noastră în anul 2020. Iar veştile sosite de la specialişti nu sunt deloc bune. Mai multe cutremure de intensitate mare sunt anticipate, iar cel mai puternic s-ar putea înregistra în… luna septembrie. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR ÎN ROMÂNIA ÎN NOAPTEA DE REVELION! L-AȚI SIMȚIT?)

Specialiştii în geofizică pot măsura viteza de rotaţie a Terrei extrem de precis. În această eră a tehnologiei avansate, pot fi calculate chiar şi cele mai mici variaţii ale rotaţiei planetei, acestea putând fi de ordinul unor milisecunde. Cercetătorii au analizat fiecare cutremur de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade, anul de referinţă fiind 1900.

Au fost identificate, în timpul acestui studiu amplu, tipare şi tendinţe asociate producerii unor seisme de mare intensitate, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că – aproximativ la fiecare 32 de ani – are loc o alarmantă creştere a numărului de cutremure majore la scară globală.  (VEZI ŞI AICI: CUTREMUR NEOBIȘNUIT ÎN ROMÂNIA, AZI-DIMINEAȚĂ LA ORA 07:05. LISTA ORAȘELOR AFECTATE)

România, afectată de un cutremur major în 2020?

Pe de altă parte, geologul rus Victor Bokov a avertizat că există 82% şanse ca România să fie afectată de un cutremur major în 2020. Chiar dacă pare o imposibilitate, geologul spune că poate localiza temporal respectivul seism, iar acesta s-ar putea produce… pe 13 septembrie.

Scepticii sunt de părere că probabilitatea de a anticipa un cutremur este foarte mică, mişcările tectonice neputând fi încadrate, întotdeauna, în statistici. În pofida studiilor realizate de seismologi de diferite naţionalităţi, chiar dacă „mecanismul” unui cutremur a fost descifrat, momentul în care se va produce mişcarea tectonică rămâne învăluit în mister, putând fi „prevăzut”/înregistrat de aparate doar cu câteva secunde înainte. Totul se transformă, astfel, într-o adevărată „loterie”, iar previziunile, de cele mai multe ori, nu sunt confirmate de realitate. (NU RATA: CUTREMUR ÎNSEMNAT ÎN ROMÂNIA! A FOST CEL MAI MARE DIN ULTIMA PERIOADĂ!)

Totuşi, geologul rus Viktor Bokov a „prevăzut” – pentru anul 2020, pe teritoriul României – şi alte trei cutremure de intensitate mai mică:

  •  pe 10 martie
  •  pe 4 iunie
  •  pe 26 august

Viktor Bokov spune că aceste cutremure se vor produce în Buzău. Anul trecut, cel mai însemnat cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava, pe data de 18 mai. În 2018 – pe 28 octombrie – a avut loc un seism de 5,8 pe Richter în judeţul Buzău, cutremurul fiind resimţit şi la Bucureşti. (CITEŞTE ŞI: CUTREMUR PUTERNIC DE 5.9 GRADE RICHTER AZI-NOAPTE, LA 23:04, ORA ROMÂNIEI)

Seismicitatea la nivelul României

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi descoperite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Statistic, susţin seismologii, cutremurele cu magnitudinea 6 pe scara Richter și peste apar în Vrancea – aproximativ – la fiecare 10 ani, în timp ce cutremure cu magnitudinea 7 apar la fiecare 33 ani. Cutremurele cu magnitudinea peste 7,5 grade pe scara Richter apar la fiecare 80 de ani. (VEZI ŞI AICI: NOAPTE PLINĂ DE CUTREMURE ÎN ROMÂNIA! CÂTE GRADE AU AVUT)

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22:22 – pe data de 4 martie – iar efectele sale au fost devastatoare. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Au fost înregistrate circa 1.570 de victime, din care 1.391 – 1.424 conform altor surse – numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale înregistrat în Capitală, unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit. (NU RATA: ANUNȚUL A FOST FĂCUT. CÂND VINE APOCALIPSA)

Cutremurul din 1977 a marcat mai multe generații

Deși cutremurul a fost foarte puternic – unda de șoc resimţindu-se în toată regiunea balcanică -, replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie, la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 şi 4,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a afectat, de asemenea, Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit. (VEZI ŞI: IMAGINILE DEZASTRULUI DE LA ALUNU-VÂLCEA. MUNCITORII CARE LUCRAU PE EXCAVATORUL ÎNGHIŢIT DE PĂMÂNT SE TEM CĂ VOR FI CONCEDIAŢI)

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea – aceasta fiind cea mai activă zonă seismică din România -, la o adâncime de circa 100 km. Seismul a fost resimţit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei – sudul Moldovei -, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului.

Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977
Efectele devastatoare ale seismului din 4 martie 1977

Bazele de date istorice şi rotaţia Terrei

Oamenii de ştiinţă au dorit să identifice şi cauza principală aflată la baza acestei creşteri ciclice a numărului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice şi au descoperit că există o singură corelaţie puternică între ele — încetinirea mişcării de rotaţie a Terrei. Mai exact, ei au descoperit că – la aproximativ 25-30 de ani -, mişcarea de rotaţie a Pământului încetineşte, iar această încetinire se produce exact înainte ca numărul seismelor să înceapă să crească pe plan global. (VEZI ŞI AICI: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ ÎN DOSARUL SATANISTULUI DE LA GIURGIU)

Totuşi, specialiştii recunosc că – deocamdată – nu sunt siguri în privinţa mecanismelor care determină această variaţie. Dar există câteva ipoteze care au fost formulate de către reprezentanţii comunităţii ştiinţifice. Una dintre ipoteze vizează nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circulă sub mantaua inferioară solidă a Pământului.

Uneori, acest nucleu extern rămâne „lipit” de mantaua inferioară, cauzând o întrerupere a circulaţiei sale. Câmpul magnetic al Terrei ar putea fi influenţat, în astfel de condiţii, rezultând o încetinire a rotaţiei Pământului. Studiile sunt în plină desfăşurare, datele înregistrate aratând doar o corelaţie puternică între cele două fenomene, însă fără a putea fi demonstrată o legătură de cauzalitate. (NU RATA: UN PREZENTATOR CELEBRU A FUGIT ÎN GERMANIA: „ADIO, ROMÂNIA VISURILOR MELE!”)

Este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra în care urmează să se producă un seism major

Tendinţele din ultimul secol sugerează că 2020 va fi un an neobişnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc între 15 şi 20 de seisme majore (peste 7 grade pe scara Richter) pe an. În timpul celui de-al cincilea an de rotaţie încetinită a Terrei, numărul seismelor de mare intensitate a fost, în medie, cuprins între 25 şi 30. Seismele rămân fenomenele naturale cel mai dificil de prevăzut de pe Terra. Ele se produc de obicei fără nicio avertizare şi pot fi extrem de distrugătoare. (CITEŞTE ŞI: A FOST CUTREMUR DE 5,3 GRADE ÎN URMĂ CU DOAR CÂTEVA MOMENTE)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe fanii săi
Daniela Crudu a ajuns piele și os, după două nașteri! Imaginile care i-au șocat pe...
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
FOTO. Cristi Borcea, pe lista de cuceriri a lui Laurette! „Se supără soția lui”
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Poze de colecție cu Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea studiilor: „Cu mâna pe inimă”
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești job după finalizarea...
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa de operație! DEZVĂLUIRI ȘOCANTE
Monalisa Liuba a avut o presimțire TERIFIANTĂ în ziua în care a murit pe masa...
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele care o alcătuiesc au o poveste inedită
Comuna din România unde nu s-a mai născut niciun copil în ultimii 12 ani: Satele...
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
VIDEO Prima apariție a lui Klaus Iohannis după demisie. Unde a fost văzut fostul președinte
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli alți utilizatori
O nouă metodă de fraudă pe Whatsapp. Escrocii preiau contul celui înșelat pentru a păcăli...
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?
2025: Permis auto anulat pe motiv medical. Cum poți reclama un șofer care nu ar...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie pe Corina Caciuc! Partenera antrenorului nu și-a putut stăpână lacrimile de bucurie
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie pe Corina Caciuc! Partenera antrenorului nu și-a putut stăpână...
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții, în casa acesteia. Victima venise să îi aducă flori iubitei
Crimă din gelozie, în Dolj! Un bărbat l-a ucis pe actualul iubit al fostei soții,...
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își mai amintește artistul de la acea vârstă. „M-a afectat destul de mult. Asta a fost viața noastră atunci.”
VIDEO Culiță Sterp, despre anii în care tatăl său a stat la închisoare. Ce își...
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday
Victor Dorobanțu, roman care joacă în “Wednesday", vorbește în premieră despre iubita sa: “M-a abordat...
A sugrumat-o cu un prosop pe mama copiilor săi, orbit de gelozie. Trupul femeii a fost găsit după 68 de zile, înfășurat într-un cearșaf și îngropat în șanț
A sugrumat-o cu un prosop pe mama copiilor săi, orbit de gelozie. Trupul femeii a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
BANCUL ZILEI. Bubulina: - I-am zis soțului că aseară am călcat strâmb!
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
Parkside pentru mașina ta: Ce găsești la Lidl sub 220 lei
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
O planetă mai BUNĂ decât Pământul, la o aruncătură de băț
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca
„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină...
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori. A fost scrisă și o carte fără egal despre această zonă
Cartierul din București în care trăiau hoți, tâlhari și unii dintre cei mai periculoși infractori....
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale din oraș. Aici veneau să cumpere și oamenii fără bani
A fost una dintre străzile vedetă ale Bucureștiului. Era printre cele mai populare artere comerciale...
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Ruptură totală între prinții Harry și William. S-a aflat ce a făcut de Meghan Markle
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut tot: „Se supără soţia lui!”
Laurette rupe tăcerea despre relaţile cu Horia Tecău, Cristi Borcea şi Ion Ţiriac. A recunoscut...
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
Jocuri gratuite oferite în februarie. Oferte pentru PC, săptămânal
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
JD Vance şi Elon Musk provoacă tensiuni în Germania prin apărarea extremei drepte
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Verdict clar pentru Călin Georgescu. Cum ar putea CCR să invalideze candidatura sa
Românii revoluționează piața imobiliară. Care sunt marile tendințe în 2025
Românii revoluționează piața imobiliară. Care sunt marile tendințe în 2025
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Ninge în martie în București? Meteorologii ACCUWEATHER au modificat radical prognoza pentru luna viitoare
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a da drumul unei afaceri a ajuns acum la fel de bogat ca Ion Ţiriac
Magnatul român care le-a cerut socrilor o maşină şi o sumă de bani pentru a...
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon și Liam
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat mama fiilor lui, Landon...
Alexandru Papadopol spune
Alexandru Papadopol spune "DA" chiar de Ziua Îndrăgostiților. Primele imagini de la cununia civilă: "Ce...
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl folosești destul de des, dar nu ți-ai dat seama de acest lucru
Cuvântul lung din limba română care are același sens, indiferent de unde îl citești. Îl...
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie să-ți oprească mai mult din venituri
Cum se face, de fapt, poprirea în cazul salariaților cu datorii. Nimeni nu are voie...
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut peste scandalul din trecut
Împăcarea anului în România. Mihai Bendeac ar putea reveni la Antena 1. Actorul a trecut...
×