Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat luni, după învestirea Cabinetului Orban, că aceasta este o zi neagră pentru România, puterea executivă fiind preluată ilegitim.
„Am văzut încununarea tuturor manevrelor și a jocurilor politice făcute de Iohannis pentru preluarea puterii. S-a desfășurat acțiunea ilegitimă de confiscare a puterii executive. E zi neagră pentru democrație, în care președintele Iohannnis a reușit să își impună locotenenții la Palatul Victoria. Vorbim inclusiv de oameni care au fost respinși în comisiile de specialitate. Este o situație fără prezedent care scoate la lumina cinismul lui Klaus Iohannis și bătaia de joc față de instituțiile statului.
Avem un președinte care lucrează împotriva Constituției, dar și împotriva românilor.Singurul lui discurs este să dispară PSD, acest discurs extremist și periculos. Să dispară și bolnavii și agricultorii ca să nu mai aibă nevoie de subvenții și irigații. Dacă ne uităm în programul de guvernare vedem că asta vreți, vreți să creșteți tariferele pentru populație la gaze naturale și energie electrică, prin renunțarea la plafonarea prețului la gaze și energie. Asta vreți dvs și dl Orban. Vă ascundeți în spatele acestui program crezând că vă puteți eschiva la nesfârșit și că oamenii nu înțeleg. Oameni cunosc foarte bine, știu ce înseamnă comasarea spitalelor. Și acum veniți cu tăieri. Oamenii vă văd și vă vor face să plătiți la vot”, a spus Viorica Dăncilă.
Executivul Orban a fost învestit, luni în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru” a anunțat Marilen Pirtea, la ieșirea din Birourile permanente reunite. Deputații și senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniștri, precum și programul de guvernare al PNL.
Noul Guvern a fost validat cu 240 de voturi „pentru” din partea deputaților și senatorilor. Votul a fost unul secret, cu bile.
Marți și miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniștrilor desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniștri propuși, trei dintre ei, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.
Ludovic Orban nu a venit însă cu alte propuneri pentru cele trei portofolii, precizând că votul în comisii a fost unul politic.