Orionidele, ploaia de mteori care are loc între 21 și 22 octombrie, este un fenomen spectaculos ce se produce când Pământul trece prin coada cometei Halley. Ce trebuie să știi despre acest superb fenomen astrologic și cum îl poți vedea
Orionidele se pot vedea atunci când Pământul trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva între 20 și 22 octombrie, mai exact, în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Stelele căzătoare vin din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.
Meteorii care formează Orionidele provin din coada cometei Halley. Cum se produc Orionidele mai exact? Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate. Asta înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ. Acestea intră în atmosfera pământului la o viteză de 66 de km/s, motiv pentru care creează un adevărat spectacol pe cer.
Nu aveți nevoie de instrumente speciale pentru a vedea Orionidele, însă este foarte important să fiți departe de luminile orașului sau orice alte surse de iluminare nocturnă. Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul. Veți observa că, după câteva minute veţi începe să vedeți stelele căzătoare. Aici mai multe despre Orionide 2019 și cum pot fi văzute
Configurația stelelor din constelația Orion, s-a format acum aproximativ 1.5 milioane de ani, stelele mișcându-se relativ încet față de Pământ. Orion va mai putea fi cunoscut în configurația actuală încă 1-2 milioane de ani, devenind astfel una din constelațiile care au „asistat” la progresul rasei umane.
Pentru că sunt atât de strălucitoare, stelele din Orion au fost format una din cele mai răspândite constelații printre popoarele antice, dar totdată această constelație este regăsită sub diverse forme în diverse culturi.
Citește și: CE SUNT LYRIDELE ȘI LA CE ORĂ LE VOM PUTEA ADMIRA PE CER
Constelația Orion dispune de o alăturare de stele (asterism), cunoscută sub denumirea de Centura lui Orion. Aceasta este formată din trei stele strălucitoare, situate aparent pe o linie. În jurul celor trei stele, alte patru stele strălucitoare compun „corpul” vânătorului. Aparent, privind imediat sub „centură”, observăm o proeminență formată din mai multe stele micuțe (din care una este de fapt Nebuloasa Orion), cunoscută ca și „Sabia lui Orion”.
Constelația Orion, cea din care provine și ploia de meteori numită Orionide, este cunoscută și drept Vânătorul. Se află în emisfera nordică, fiind una dintre cele mai cunoscute. Ea este vizibilă și de pe teritoriul României în perioada octombrie – aprilie. Prin mijlocul constelației trece ecuatorul ceresc, ceea ce face ca această alăturare de stele sa fie vizibilă din orice punct al Terrei, fapt care a făcut din această constelație una din cele mai cunoscute constelații în toate culturile antice. Și în prezent, această constelație continuă să fascineze mulți oameni, din diverse civilizații
Citește și: VIDEO. METEORIT PRĂBUȘIT LÂNGĂ ȘOSEA, ÎN JUDEȚUL BUZĂU!