Polițiștilor din România le-a fost interzis să comunice prin intermediul aplicațiilor mobile precum Whatsapp, Facebook Messenger ori Snapchat.
Reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Europeni (Europol) spun, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată după cazul poliţistului Cristian Amariei, care a murit în timp ce încerca să prindă un fugar în judeţul Timiş. La acea vreme, şeful serviciului de investigaţii criminale din judeţ a dat ordin pe un grup de WhatsApp să fie prins un infractor.
”Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost ‘dată în urmărire’ pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc ‘ordine’ pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.
Ca urmare a acestor discuții, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a fost dat un ordin prin care a fost interzisă utilizarea ”utilizarea echipamentelor de telecomunicații mobile (smartphone, tablete, etc) și a aplicațiilor informatice (Facebook Messenger, Whatsapp, Smapchat, etc) pentru transmiterea informațiilor conexe activității de poliție”, se arată în documentul transmis de Inspectoratul General al Poliției Române.
Sindicatul Europol a reacționat imediat.
”În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm. Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral”, se arată în comunicatul de presă transmis de Sindicatul Europol.