Rețeta de must de struguri este poate una foarte cunoscută, dar nu toată lumea știe cum poate fi păstrat dulce, peste iarnă și nici care sunt beneficiile nebănuite ale sucului de struguri.
Rețeta de sirop de struguri sau must de struguri este una foarte simplă, ce poate fi făcută cu ușurință acasă. În plus, mustul de struguri este benefic pentru organism, conține vitaminele A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.
Mustul de struguri este diuretic și laxativ, deci este recomandat în cazurile de constipație, dar și pentru a regla tensiunea arterială.
Un alt beneficiu important adus de must este faptul că ajută la stimularea activității creierului și a stării de luciditate. Tocmai din acest motiv este indicat în perioadele de stres, surmenaj și astenie.
Mustul poate fi folosit şi în curele de slăbire. Pe lângă kilogramele nedorite, se elimină din organism şi toxinele. Atenţie, însă, dacă este consumat în cantităţi mari, mustul are efectul invers, îngraşă.
Mai mult, ca și alte fructe și legume de toamnă care întăresc imunitatea, și strugurii au acest efect datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.
Mustul aplicat pe o compresă şi apoi pe faţă va ajuta la o reîmprospătare a tenului. De asemenea, sucul de struguri pus pe tifon ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decât la cei albi, mai spun nutriţioniştii.
Pe lângă mustul de casă care se face în mod normal pentru prepararea vinului, se mai poate face și must de casă, special pentru a fi băut ca atare și pentru a rezista mai mult timp fără să fermenteze.
Se storc boabele de struguri și se pune sucul de la struguri la fiert impreună cu zahărul. Sucul de struguri se pune imediat la fiert, nu se lasă stors o perioadă mai lungă de timp. Se fierbe timp de o oră la foc mic, adunând mereu spumă formată deasupra. Se lasă apoi mustul la răcit, după care se pune în sticle curate și uscate de 0,5l sau 1l, care se închid ermetic. Trebuie să aibă consistență unui sirop relativ gros și dulce și poate fi consumat în timpul iernii cu sifon sau apă minerală.
Citește și: CE ÎNSEAMNĂ CÂND VISEZI STRUGURI