La Spitalul Judeţean Suceava, un copil de 11 ani a murit de tetanos după ce nu a fost tratat corespunzător la spital! În apărarea lor, medicii susțin că părinţii nu le-au spus că pacientul s-a înţepat în talpă cu un cui.
Pe datat de 25 august, Constantin Andrian Nimiţan a fost adus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava de mama lui după ce băiatul se simțea extrem de rău. Înainte de a simți că este ceva în neregulă cu el, băiatul suferise un mic accident la locul de joacă.
Un prieten l-a împins şi s-a lovit la spate. Elena Nimiţan, mama băiatului, susţine că după ce i s-au făcut câteva analize, băiatul a fost trimis acasă pentru că ar fi fost sănătos, relatează a1.ro.
„Am fost cu băiatul la spital, i-au făcut analize şi au zis că nu are nimic. Mi-au dat o reţetă şi ne-au trimis acasă”, povesteşte Elena Nimiţan.
După ce a ajuns acasă, a început să se simtă și mai rău. A doua zi mama a chemat salvarea și băiatul a fost internat. Medicii abia atunci și-au dat seama că băiatul are tetanos.
Cei care se ocupau de cazul băiatului l-au vaccinat, însă era deja foarte târziu. Elena şi-a văzut băiatul stingându-se de la oră la alta. Şi-a strigat disperarea în spital. Le-a cerut doctorilor să-i salveze copilul, dar, susţine ea, i s-a spus că nu se mai poate face nimic. „M-au dat afară din spital”, a completat femeia, potrivit ziardesuceava.ro.
Conducerea Spitalului Judeţean Suceava susţine că nu este vorba despre un caz de malpraxis. Mama nu le-ar fi spus medicilor că băiatul a călcat într-un cui şi s-a înţepat în talpă
„Înţepătura din talpă era veche de 10 zile. Înţepătura era veche, nu a fost declarată niciodată, el a venit pentru altceva. Avea probleme respiratorii. El trebuia să fie vaccinat antitetanos la momentul înţepăturii sau cel târziu în 24 de ore. Evenimentul este nefericit, Doamne fereşte, e o tragedie, un copil să moară la 11 ani este dezastrul de pe lume. Trebuie să conştientizăm, dacă ne tăiem mergem la spital sau la medicul de familie. Eu consider că nu a fost vorba despre o neglijenţă a medicilor”, a explicat directorul medical Mircea Macovei.
Tetanosul este provocat de un bacil, pe numele lui oficial Clostridium tetani, ca urmare a producerii unor leziuni sângerânde care se pot contamina cu bacilul tetanic, cu spori ai bacilului sau cu obiecte contaminate cu bacil tetanic.
Bacilul tetanic se gaseşte în mediul înconjurător, singura cale de prevenire a infecţiilor fiind vaccinarea cu anatoxină tetanică care asigură o imunitate bună şi foarte bună împotriva bolii tetanice circa 10 ani de la administrare.
Acesta este şi motivul pentru care plăgile sângerânde care intră în contact cu pământ sau obiecte murdare impune ca măsură preventivă un rapel al vaccinului antitetanic, care poate bloca complet declanşarea bolii.
În absenţa vaccinului, imunitatea naturală împotriva tetanosului este nulă, iar imunitatea după boală este slabă sau absentă. Riscul de a face tetanos îi are orice persoană, în urma unor leziuni aparent minore.