Alegeri prezidențiale 2019 candidați. În data de 10 noiembrie, în România au loc alegerile pentru președinție. Vezi lista completă a candidaților susținuți de principalele partide politice, dar și a celor independenți.
Candidați alegeri prezindențiale 2019 s-au anunțat deja din partea reprezentanților partidelor politice, dar și personae publice care vor să candideze independent la președinția României.
Primul tur în alegerile prezidențiale 2019 are loc în data de 10 noiembrie, iar cel de-al doilea tur, care se organizează în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50% + 1 din voturi, va avea loc în data de 24 noiembrie 2019.
Președintele actual al României, Klaus Iohannis, a anunțat că își dorește încă un mandat, având susținerea PNL. Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, în al doilea tur de scrutin (16 noiembrie) și a depus jurământul în Parlament la data de 21 decembrie 2014.
Pe 23 iulie, Viorica Dăncilă a fost votată în Biroul Permanent Național pentru a fi candidat PSD la prezidențiale 2019.
Pe 21 iulie, USR+PLUS a stabilit ca Dan Barna să fie candidatul alianței la prezidențiale 2019, iar pentru funcția de premier l-a validat pe Dacian Cioloș.
Mircea Diaconu a fost europarlamentar independent, în 2014, după ce PNL a refuzat să-l pună pe listă, singurul candidat care a obținut un vot important. În 25 august 2019, în presă au apărut informații că își a anunța candidatura la președinție susținut de alianța ALDE – PRO România.
Fostul președinte Traian Băsescu a enumerat persoanele care ar putea să fie candidat PMP la prezidențiale. „Vom avea candidat. Măsurăm câțiva oameni”. Au fost nominalizați Teodor Palologu, Mihai Neamțu, Eugen Tomac. În final s-a stabilit că Teodor Paleologu va fi candidatul PMP
Umaniştii români şi-au lansat candidatul pentru prima funcţie în stat. Este vorba despre fostul consilier guvernamental Ramona Ioana Bruynseels, care a fost aleasă şi în conducerea formaţiunii.
Omul de afaceri şi preşedinte al Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă a anunţat că îşi va depune candidatura la alegerile prezidenţiale 2019
Adunarea generală a Partidului Noua România l-a desemnat preşedintele formaţiunii, Sebastian Popescu, drept candidat la alegerile pentru președinte.
”Voi fi candidat independent. (…) Sunt primar de 19 ani. Am luat parte la nenumărate campanii. (…) Gabi (Gabriela Firea, primarul general. n.r) a spus de nenumărate ori că nu va candida. Candidez din partea mea, ca tată al copiilor mei, îmi doresc să trăiască într-o ţară liberă, nu într-o ţară care este instaurată teroarea”, spunea Florentin Pandele la sfârșitul lunii mai.
Directorul Circului Metropolitan de Stat și fost secretar de stat în Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, cunoscut și din serialul Fructul Oprit, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale 2019.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului anunța încă din luna martie că va demara procedura de strângere a semnăturilor.
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a anunţat că va candida ca independent la alegerile prezidenţiale 2019
Problemele cu votul iscate la ultimele alegeri prezidențiale, precum și la alegerile europarlamentare din 2019, în cazul românilor din diaspora, au făcut ca Autoritatea Electorală Permanentă să propună abrogarea Legii nr. 370/2004 privind alegerea președintelui și înlocuirea acesteia cu un nou act normativ, care să preia votul anticipat, votul prin corespondență și simplificarea procedurilor la secțiile de votare din străinătate.
Noua lege prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică – pentru românii din diaspora. Vineri se votează între orele locale 12–21, iar sâmbătă și duminică între orele 7–21 De asemenea, românii din străinătate care se află la rând sau în secția de votare la ora 21, când se închid secțiile, pot să voteze până la maximum ora 23:59.
Conform președintelui Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23:59 se aplică și în secțiile de vot din țară. Legeea a introdus posibilitatea votului prin corespondență, aplicabil însă numai pentru diaspora.