Toţi cei care vor merge de acum încolo în vacanţe la malul mării caută să stea cât mai mult la plajă şi să se întoarcă acasă cât mai bronzaţi. Pielea uşor arămie este bineînțeles mai sexy, mai frumoasă, dar efectul frumuseţii ţine doar o vară. Bronzul este ca o mască, iar ce rămâne în urma lui este un dezastru.
Bronzul e frumos, dar nu e sănătos. Cu atât mai mult pentru copii. Pielea lor deja sensibilă, odată arsă, rămâne toată viața cu o sensibilitate și o predispoziție către boli mai grave.
Problemele cauzate de piele se pot preveni printr-o expunere la soare controlată. Se pare că o expunere matinală nu poate face decât bine. De la ora 9.30 până la ora 10.00 este cea mai buna perioadă pentru o plimbare pe malul mării.
După această oră, crema cu factor de protecție 50, în cazul copiilor, este obligatorie.
La fel de eficiente sunt și hainele cu protecție UV inclusă. Este bine de știut că hainele din fibre naturale nu oferă protecție solară, de aceea, de preferat sunt cele sintetice, dar cu protecție inclusă.
Umbrela de soare și cerul înnorat nu oferă protecție UV. Norul nu are filtru UV, de aceea, o zi cu un confort termic bun și un cer înnorat poate fi la fel de periculoasă ca una însorită.
O protecție completă înseamnă și ochelari de soare. Copiii cu ochi sensibili și, mai ales, copiii cu ochi deschiși la culoare, au nevoie de ochelari de protecție.
Plajă se poate face și seara, după ora 18.00, când razele sunt din ce în ce mai slabe și pericolul este mai mic.
Mai mult decât atât, hidratarea corespunzătoare este foarte importantă în zilele călduroase de vară. Copiii au nevoie de mai multe lichide decât de obicei. Copiii alăptați vor cere mai des sân, tocmai pentru că au nevoie de mai multe lichide.