Au fost aduși primii porci-santinelă în localitatea Rusănești din județul Olt, acolo unde anul trecut au fost ucise 400 de animale din cauza pestei porcine. Dacă peste șase săptămâni testele de pestă porcină vor fi negative, se va relua creșterea porcilor în comună. Toţi localnicii aşteaptă acum să treacă această perioadă ca să poată să îşi cumpere şi să crească în continuare porci în gospodării. Inclusiv primarul, în ferma căruia au fost ucişi 150 de porci, când a fost depistată gripa porcină în localitate. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat întreaga poveste. Sătenii au înfiat-o deja pe Esmeralda… (VEZI AICI: REVOLTĂ ÎNTR-O COMUNĂ DIN OLT, UNDE ESTE CONFIRMATĂ PESTA PORCINĂ)
Cei trei porci-santinelă au ajuns de câteva zile în comuna Rusănești. Două din cele trei familii afectate nu și-au permis această cheltuială, așa că porcii au fost plătiți de primar. Tot autoritățile au făcut adăposturile și asigură hrana pentru porcii-santinelă.
Cei trei porci vor fi urmăriți de medicul veterinar din localitate timp de 45 de zile. Urmează alte teste de sânge, iar dacă și acestea vor infirma prezența virusului pestei porcine africane, se va face repopularea în toate exploatațiile.
„Am achiziţionat trei porci-santinelă, pe care i-am repartizat la cele trei gospodării în care a fost pesta porcină şi acum urmează şase săptămâni să crească în gospodăriile respective şi după şase săptămâni se vor lua probe şi să sperăm că totul este în regulă şi să reluăm creşterea”, a declarat Alexandru Chirea, primarul din Rusăneşti, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Edilul este unul dintre cei care au pierdut porcii la sfârșitul anului trecut. (VEZI ȘI: ECHIPELE ANTI-PESTĂ N-AU MAI GĂSIT NICI URMĂ DE PORC ÎN DOLJ: ”AU ZBURAT, MAICĂ!”)
„Eu am avut 150 de porci care mi-au fost ucişi atunci. Am fost despăgubit şi acum vreau să reiau creşterea porcilor”, a mai spus edilul.
Ioana Pârvu are 70 de ani şi este una dintre persoanele care crește acum un porc-santinelă.
„I-am pus numele Esmeralda şi ţin la ea ca la ochii din cap. Îmi e foarte dragă şi vreau să reziste cele 45 de zile pentru că vreau să îmi mai cumpăr şi alţi porci după”, spune femeia. Aceasta a suferit foarte mult când a pierdut cei patru porci, anul trecut.
Anul trecut, aproximativ 100 de săteni din localitatea Rusăneşti s-au adunat în faţa primăriei pentru a protesta față de decizia de a le fi sacrificaţi porcii, după ce, în localitate, s-au confirmat trei focare de pestă porcină africană. (NU RATA, AICI: POVESTEA BUNICUȚEI CARE LA 80 DE ANI ÎȘI PROMOVEAZĂ LEGUMELE PE… FACEBOOK)
Primarul localităţii, Alexandru Chirea, a acuzat că a fost exces de zel al directorului DSVSA, pentru că, după confirmarea celor trei focare şi izolarea acestora, nu a mai apărut nicio suspiciune.
Un număr de 400 de porci din Rusănești au fost uciși în luna decembrie a anului trecut, după ce virusul pestei porcine africane a fost confirmat în trei exploatații. (CITEȘTE AICI: ÎN PRAG DE IGNAT, ALERTĂ DE PESTĂ PORCINĂ ÎN DÂMBOVIȚA)