Părintele Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă”, este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați preoți din Iași. Preotul a reușit să cumpere mai multe clădiri, din donații, pe care le-a transformat în adăposturi pentru femeile care au copii și nu au unde să stea.
Totul este organizat, astfel încât femeile și copiii lor să nu ducă lipsă de nimic, iar de acest lucru se ocupă preotul Damaschin. Pe una dintre case este inscripționat un mesaj sugestiv, “Avortul este o crimă“, dar puțini știu că acolo se adăpostesc mame cu prunci fără adăpost.
Femeile nu au voie să fumeze, să consume alcool și nu au voie să locuiască în centru fără să muncească. Trei dintre ele au un serviciu stabil, iar a patra mama are grijă de toți copiii din casă, ea având un handicap locomotor și nu poate fi angajată. „E foarte simplu de ce am ajuns aici. Eu am crescut o viata intrega la casa de copii, am terminat scoala si ne-au dat afara cu 500 de lei in mana, ca ajutor. Si nu aveam ce sa fac cu 500 de lei, asa ca, am ajuns pe strada. Intre timp, am gasit si eu un baiat, am facut un copil, care a plecat la stat pentru ca nu am avut casa, iar am facut un copil, a plecat si el la stat, am mai facut un copil si iar l-am pierdut, iar la ultimul copil, parintele m-a vazut ca sunt insarcinata si m-a intrebat daca vreau sa pastrez copilul si am zis ca da. Cand a auzit ca vreau sa pastrez copilul, a zis ca ma va ajuta dumnealui. Am aproape un an de cand sunt aici si in sfarsit simt ca am o casa.
Nu am un serviciu stabil ca celelalte mame, am incercat sa ma angajez in mai multe locuri, la Salubris de exemplu, dar nu m-au primit pentru ca am un handicap locomotor. Dar stau aici, am grija de ceilalti copii, ii duc si ii aduc de la gradinita, le fac sa manance, ii ajut la teme si la sfarsitul lunii, fiecare mama ma plateste cu 200 de lei pentru lucrurile pe care le fac. Am patru copii, din care trei sunt in asistenta maternala si nu i-am putut aduce pe toti aici, pentru ca nu am acordul tatalui. Iar ultima fetita, Stefana Maria, are 4 ani si nu am de gand sa ma dezlipesc de ea, pe ea chiar nu am vrut sa mi-o ia statul„, a povestit Geanina, una dintre mamele casei, pentru bzi.ro.
Chiar dacă muncesc și strâng bani, preotul le susține din punct de vedere financiar cu tot ce au nevoie, mâncarea este asigurată de el, drumul copiilor până la grădiniță și înapoi, produsele pentru igienă, gazul și electricitatea. „Asta nu inseamna ca daca parintele ne ajuta, noi trebuie sa stam acasa si sa nu muncim. Noi muncim si banii pe care ii strangem ajung la parinte, sa aiba grija de ei, pentru ca unele mame poate vor sa plece de aici si cu banii aia isi platesc chiria, sau poate au nevoie sa ajunga la doctor, nu se stie niciodata.
Noi nu avem pe ce sa cheltuim banii astia, avem la subsol un depozit plin de mancare, lucruri de uz personal, haine pentru copii si asa mai departe. Camere sunt mari, ba chiar mai avem un etaj care nu este ocupat pentru ca au plecat foarte multe mame. Unele erau drogate, unele beau, altele aveau proxeneti si nu puteam sa fim in pericol mereu, mai ales ca avem copii mici, in special fetite. Si cand preotul a aflat cu ce se ocupa, le-a dat afara„, a mai spus Geanina.