Încălzirea bruscă a vremii duce și la apariția unor factori de mare risc, anunță meteorologii, iar mai multe zone din țară sunt vizate. Topirea bruscă a zăpezii poate declanșa avalanșe, în zonele montane, dar și inundații acolo unde râurile pot ieși din matcă pe fondul creșterii alarmante a debitelor.
Valorile termice vor marca o scãdere faţã de intervalul anterior, cu precãdere în vestul şi în nord-vestul ţãrii, unde se vor apropia de mediile climatologice specifice perioadei, în timp ce în restul teritoriului vor rãmâne mai mari decât acestea. Cerul va avea înnorãri, mai persistente pe parcursul nopţii când va predomina nebulozitatea joasã stratiformã. Trecãtor va ploua în regiunile vestice, la munte la altitudini mari precipitaţiile vor fi mixte, iar în restul teritoriului pe arii restrânse va fi burniţã şi ploaie slabã.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane, iar noaptea şi în sudul Moldovei şi în Muntenia. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 5 şi 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 şi 7 grade. Local în zonele joase de relief se va forma ceaţã. Presiunea atmosferică va creşte în sudul, centrul şi estul ţãrii.
În zonele montane, sub 1800 de metri, riscul de avalanșă este cu atât mai mare, iar turiștii sunt sfătuiți să urmeze, de fiecare dată, sfaturile salvamontiștilor și să evite deplasarea în zonele de mare risc. Conform avertismentelor transmise de meteorologi, zonele de mare risc sunt:
– Masivul Bucegi
– Masivul Făgăraș
– Masiuvul Parâng
– Masivele Țarcu-Godeanu