Instanţa supremă a decis, joi, suspendarea executării pedepsei în cazul fostului ministru Elena Udrea în dosarul „Gala Bute” şi eliberarea acesteia până la soluţionarea efectivă a contestaţiei, anunţă avocatul Veronel Rădulescu. Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Tudor Breazu.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, joi, suspendarea hotărârii Completului de 5 judecători de condamnare a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”.
Totodată, judecătorii au suspendat decizia de condamnare şi în cazul lui Tudor Breazu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în aceeaşi cauză, şi l-au pus în libertate.
Decizia trebuie comunicată şi autorităţilor din Costa Rica, acolo unde este arestată Elena Udrea, iar autorităţile trebuie să precizeze şi dacă menţin cererea de extrădare în cazul ei. Judecătorii din Costa Rica au decis să prelungească arestul preventiv atât Elena Udrea, cât şi pentru Alina Bica până când vor decide dacă le extrădează în România sau nu.
Apărătorii Elenei Udrea şi ai lui Tudor Breazu, condamnaţi în dosarul „Gala Bute”, au formulat contestaţii faţă de formarea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
„Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situaţie absolut deosebită. De mai bine de două luni este departe de copil, îşi hrăneşte fetiţa prin interpuşi, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanţă compusă în mod legal nu se va pronunţa asupra situaţiei sale juridice, e ilegal şi inuman să execute o pedeapsă pronunţată de o instanţă necompusă potrivit legii. Vă rog să aveţi în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiţi-vă ca dacă nu pronunţaţi o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneţi deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării„, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în faţa instanţei.
Şi avocatul lui Tudor Breazu a cerut suspendarea executării pedepsei până la soluţionarea contestaţiei în anulare.
„Pentru domnul Obreja s-a dispus acceptatea cererii de suspendare, e acelaşi lucru şi aici. Fiind în aceeaşi situaţie, indiferent că e plăcută sau neplacută, nu e generată nici de dumneavoastră, nici de noi. Singura reparaţie e suspendarea executarii pedepsei. Suspendarea executării e o măsură corectă, logică, fără a antama fondul contestaţiei în anulare. Noi suntem toti într-o situaţie atipică. Ştiţi foarte bine ce a fost ieri. Repunerea pe rol a tuturor dosarelor la C5. Nu e generată de participanţii de la procesul penal. Cu titlu de considerente de ordin personal, nu văd niciun fel de temei să vă îndoiţi de buna sa credinţă de prezentare la proces, în ceea ce-l priveşte pe Tudor Breazu„, a declarat şi apărătorul lui Tudor Breazu, Octavian Topa.
Procurorul DNA prezent în sala de judecată, Marius Vartic, a anunţat că este de acord cu solicitările avocaţilor. Vartic a pus concluzii de admitere a suspendării executării până lasoluţionarea contestaţiei în anulare, precizând că nu credea că „va asista la un prohod al îngropării completului de 5”. Marius Cătălin Vartic a fost numit, în iulie 2016, şef, cu rang de secretar de stat, al Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, pentru o perioadă de 5 ani, printr-o decizie a premierului de la acea vreme Dacian Cioloş. Ulterior, el a făcut cerere la CSM de încetare a detaşării la DLAF şi continuarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – nivel central, solicitare aprobată de Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în timp ce Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, ambii în dosarul „Gala Bute”.