DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul de Crăciun

Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul de Crăciun

De: Cancan 19/12/2018 | 18:13
Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul de Crăciun
Brad natural sau artificial? Cum alegem bradul de Crăciun

O singură dilemă este în rândul tuturor celor care vor să-și achiziționeze un brad, în preajma sărbătorilor de iarnă. Ce brad cumpărăm pentru Crăciun? Un brad natural sau un brad artificial? Ei bine, există avantaje și dezavantaje în cazul ambelor alegeri. 

Sigur că dacă vrei să scapi de o grijă în plus înainte de Crăciun şi să scazi în timp cheltuielile cu brazii de Crăciun,vei fi tentată să alegi un copăcel artificial. O coroniţă de brad va da şi acea mireasmă proaspătă a bradului care te face să simţi că a venit Crăciunul şi în casa ta. Dacă bradul natural se usucă şi are crengile deja puţin lăsate până la Revelion,cel artificial arată bine în permanenţă. După Sărbători,nu găseşti sub el straturi de ace căzute şi nici nu ai inima strânsă că trebuie să arunci bradul. (CITEȘTE ȘI: BRAD DE CRĂCIUN, ÎMPODOBIT CU GLOBURI ȘI LUMINIȚE, LA 3 METRI SUB APĂ, ÎN COVASNA)

Bradul cu cetina tot verde poate afecta sănătatea, potrivit unui studiu „de sezon” al cercetătorilor de la Universitatea din New York. Plămânii şi căile respiratorii suferă cel mai mult, iar persoanele predispuse la alergii pot face complicaţii, pneumonii şi bronşite.

Vestea proastă este că nici brazii artificiali nu sunt o alternativă sănătoasă, întrucât conţin substanţe toxice şi plumb, menite să facă PVC-ul maleabil. Medicii români au păreri împărţite faţă de acest subiect. Mai nou, se pare ca anume ciuperci microscopice  de pe crenguţe atacă plămânii. Si desi pare ca salveaza multi alti brazi de la taiere, brazii artificiali nu sunt deloc ecologici. 

Bradul natural poate provoca tuse

Sursa problemelor este mucegaiul de pe crenguţe, care produce continuu ciuperci microscopice care sunt inhalate şi poate provoca tuse, iritaţie în gât şi ameţeală. Echipa de cercetători americani a analizat mostre din 28 de brazi de Crăciun, din mai multe specii şi a descoperit 53 de ciuperci. Dintre aceastea, peste 70% pot provoca reacţii alergice, precum mâncărimi ale nasului, lăcrimarea ochilor, tuse, probleme respiratorii, dureri în piept, sinusuri congestionate, senzaţie de oboseală şi insomnii. În cazuri grave, plămânii pot fi afectaţi de bronşite şi pneumonii.

„Persoanele astmatice, alergice sau cu alte afecţiuni respiratorii pot avea probleme din cauza acestor mucegaiuri. Li se pot agrava bolile sau pot apărea altele noi. Din păcate, sporii de pe crenguţe nu se văd cu ochiul liber şi nu putem tria brazii în piaţă”, a comentat prof. dr. Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.

Nu toţi medicii sunt de acord cu rezultatele colegilor americani. pentru ca din contră, bradul natural împrospătează aerul din casă, iar siropul de brad se recomandă pentru tratarea tusei. De principiu, bradul natural nu face rău – spune dna Elena Lăţcan, medic primar ORL din Bucuresti. Totuşi, pentru a sădea riscul îmbolnăvirilor, autorii studiului recomandă să spălaţi bradul înainte să-l instalaţi în casă, să nu prelungiţi atmosfera festivă şi să-l aruncaţi imediat după Sărbători. (VEZI ȘI: STEAUA LUI DAVID, ÎNFIPTĂ ÎN VÂRFUL UNUI BRAD DE CRĂCIUN, ÎNTR-UN ORAȘ NU DEPARTE DE TIMIȘOARA. REACȚIA DE SENZAȚIE A PRIMARULUI)

Bradul natural aduce musafiri nepoftiți

O altă problemă este că odată cu bradul, intră în casele noastre peste 25,000 de creaturi care trăiesc pe brad  – de la gândăcei, păduchi de plante, purici de copac, păianjeni, molii mici, etc… În timpul iernii, multe creaturi mici hibernează, iar gândăceii elimină lichidul din trupul lor pentru a se usca și hiberna. Odată ajunse la căldura, odată cu bradul adus pentru Crăciun, micile creaturi cred că a venit primăvara și încep să iasă din hibernare.

Bradul artificial, posibil cancerigen

Deşi unii medici recomandă bradul artificial mai ales persoanelor alergice, ecologiştii spun că nu este o alternativă chiar atât de sănătoasă. Pomul artificial este confecţionat dintr-un plastic numit policlorură de vinil (PVC), una din cele mai dăunătoare substanţe pentru mediu.

În plus, în timpul prelucrării PVC-ului, se produc şi alte substanţe toxice, cunoscute drept cancerigene, precum dioxina, etilena şi clorura de vinil. Pentru că este um material destul de rigid, PVC-ul este „îmbogăţit” cu plumb şi alţi aditivi grei care îl fac maleabil. Studiile au arătat că aceste substanţe pot provoca probleme renale, hepatice, neurologice şi chiar afectează fertilitatea. 

Brazii artificiali nu sunt ecologici

Brazii artificiali sunt făcuţi din aşa numita clorură de polivinil, adică PVC-ul pe care îl cunoaştem cu toţii. Acesta este un produs petrolier şi poate conţine plumb şi alte substanţe dăunătoare, atrage atenţia National Geographic. Mai mult, potrivit unui studiu american, circa 80% dintre brazii artificiali sunt produşi în China.

Care este legătura? Este simplu – în China, mare parte din electricitatea necesară inclusiv la fabricarea brazilor de plastic este produsă din cărbune, una dintre cele mai poluante moduri de obţinere de energie. Apoi, brazii trebuie transportaţi. Asta se face cu ajutorul vapoarelor, care consumă combsutibil şi poluează la rândul lor. Un argument în favoarea bradului artificial este că acesta poate fi refolosit.

Însă un alt studiu arată că, în mediu, o familie foloseşte acelaşi brad artificial doar cinci ani, după care îl schimbă. În schimb, arată National Geographic, cumpărând un brad natural, americanii, de pildă, susţin o industrie care oferă 100.000 de locuri de muncă. Pe lânga asta, există mari avantaje ecologice. Luând exemplul Americii, se arată că în cele 12.000 de pepiniere cresc 400 de milioane de brazi. Ceea ce înseamnă că sunt mai mulţi brazi decât populaţia SUA. Calculele arată că, la fiecare brad tăiat şi vândut, alţi nouă sunt lăsaţi să crească în pepiniere, ajutând la purificare aerului.

Deşi pare greu de crezut, brazi artificiali consumă mai multă apă decât cei reali. Cum e posibil? Trebuie să ne gândim la câtă apă foloseşte fabrica de brazi din China în procesul de producţie, să adunăm apa folosită de fabrica de PVC şi apa folosită la extragerea petrolului. 

 

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cum arată Georgiana, soția lui Silvius Prigoană și ce s-a aflat despre ea! Ce s-a întâmplat la nuntă
Cum arată Georgiana, soția lui Silvius Prigoană și ce s-a aflat despre ea! Ce s-a...
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Au votat peste 5 milioane de alegători. Update
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de...
Exit Poll, ora 14:15 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Exit Poll, ora 14:15 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS,...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana...
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din maternitate?
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
El este românul de 100 ani care a votat la alegerile prezidențiale 2024!
El este românul de 100 ani care a votat la alegerile prezidențiale 2024!
Cartierul din București care a trecut printr-o transformare totală. Seamănă cu cele din Roma, Viena sau arondismentele de la Paris. Era singurul fără parc, acum are hectare întregi. S-au refăcut străzi, blocuri, trotuare, au apărut spații verzi, locuri de parcare și chiar arată ca afară
Cartierul din București care a trecut printr-o transformare totală. Seamănă cu cele din Roma, Viena...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×