Pe 12 decembrie 1983 pleca dintre noi unul dintre cei mai mari și mai buni actori pe care i-a avut România. Locuitorii din Băileşti au format şirul luminii în centrul localităţii şi l-au comemorat la casa memorială.
Locuitorii din Băilești, de care Amza Pellea se simțea indestructibil legat, îi cinstesc memoria prin manifestări organizate în fiecare an. În Băilești există o Casă de cultură, o stradă, o grădiniță și o școală care poartă numele lui Amza Pellea, iar în centrul localității a fost construită o fântână pentru el. Tot aici, în 2008, an în care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului, a fost inaugurată Casa memorială ”Amza Pellea”, unde pot fi văzute o serie de obiecte tradiționale, obiecte personale, precum și fotografii cu familia și prietenii lui Amza Pellea. (CITEȘTE ȘI: OANA PELLEA A RĂBUFNIT DUPĂ MOARTEA LUI ANDREI GHEORGHE: „E CHIAR SCÂRBOS“! CE A REVOLTAT-O PE ACTRIȚĂ)
„35 de ani fără tata-Amza. Dor mare şi greu…parcă din ce în ce mai mare şi mai greu. Mulţumesc celor care nu l-au uitat şi îl iubesc şi astăzi.
Aprindeţi o lumânare pentru sufletul lui bun şi daţi o cană de apă pomană unui suflet însetat. Tare vă mulţumesc”, a postat fiica marelui actor pe pagina de socailizare.
Marele actor Amza Pellea s-a născut în Băilești, județul Dolj, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii, urmând cursurile Colegiului Național ”Carol I” din Craiova și ale Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București (1955).
Reprezentant al promoției de aur a teatrului românesc, el a interpretat, în teatru sau film, atât personaje istorice, cât și personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal, iar talentul său deosebit pentru comedie a fost pus în valoare prin interpretarea binecunoscutului personaj Nea Mărin.
Pentru o mare parte dintre admiratorii săi, Amza Pellea se identifica cu personajul creat de actor — Nea Mărin — în binecunoscutele emisiuni de televiziune care s-au bucurat de un mare succes. Textele scenetelor cu Nea Mărin sunt scrise în totalitate chiar de Amza Pellea. Marele artist a împrumutat de la concetățenii săi din Băilești particularitățile de limbă și situațiile de viață, pe care le-a dăruit publicului său, îmbogățite și nuanțate cu umorul său viguros. De altfel, personajul este luat din viața reală. Amza mărturisea că acesta ”s-a născut ca un fel de omagiu adus unui unchi de-al meu”.
Cel mai iubit dintre olteni a plecat să moara puţin, dar totuşi… niciodată. (VEZI ȘI: OANA PELLEA, ATAC FURIBUND ASUPRA GUVERNULUI DUPĂ SCANDALUL PEDOFILULUI’ ”E CA ŞI CÂND VĂ SALVAŢI PIELEA ŞI VĂ CONDAMNAŢI COPIII”)