Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Celebrul milionar din Capitală șochează: a deschis primul muzeu privat de artă contemporană!

Celebrul milionar din Capitală șochează: a deschis primul muzeu privat de artă contemporană!

De: Cristian Lisandru 29/11/2018 | 12:59
Celebrul milionar din Capitală șochează: a deschis primul muzeu privat de artă contemporană!
DIET SAYLER, CONSTRUCȚII PENTRU MÂINE / 1969 / ULEI PE PÂNZĂ

Inițial s-a crezut că este vorba doar despre o altă mega-afacere imobiliară, însă realitatea imediată a contrazis o astfel de ipoteză. Multimilionarul libanez Roger El Akoury, om de afaceri și colecționar pasionat, își pune la dispoziție colecția impresionantă în camerele Muzeului de Artă Recentă. Aici sunt găzduite cele mai reprezentative lucrări ale artei contemporane. Este vorba despre primul muzeu privat de artă din România, după muzeul Simu, deschis în 1910.  

Este vorba despre un muzeu complex, din toate punctele de vedere, fiind vorba despre o trecere în revistă a artei românești de după 1965.

„Muzeul este mai complex decât pare, nu este un mall cultural, cum li se spunea dimineaţă celor care l-au văzut şi au avut senzaţia că într-un spaţiu mic şi compact se află atât de multe lucruri şi îndesate. Este un muzeu care cuprinde o trecere în revistă a artei româneşti după 1965, pe două etaje. De câţiva ani deja, am produs expoziţii în mai toată ţara, de la Oradea la Constanţa, de la Muzeul Naţional de Artă al României până la Brukenthal„, a explicat Erwin Kesler, care se ocupă de ani buni de dezvoltarea şi prezentarea colecţiei adunate de omul de afaceri Roger El Akoury, ce este coloana vertebrală a MARe.

Muzeul de Artă Recentă s-a deschis pe data de 9 octombrie 2018, în cartierul Primăverii din București. Clădirea a fost construită pe locul unde era amplasată, în alte vremuri, casa în care a locuit Ana Pauker.  Dintr-un articol din Art Newspaper, o publicație britanică, aflăm următoarele: 

”Un nou muzeu privat din București dezvăluie istoria artei românești din timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu și după Revoluția din 1989. Muzeul de Artă Recentă (MARe) a fost deschis pe 9 octombrie în cartierul Primăverii al orașului, cândva rezervat pentru eșaloanele superioare ale partidului comunist. Clădirea din cărămidă întunecată, de 1.200 de metri pătrați, a fost proiectată de arhitectul libanez Youssef Tohme ca o „siluetă fantomă” a vilei originale de pe acest sit, care fusese și casa Anei Pauker, ministrul român de externe descris de revista Time în 1948 ca fiind „cea mai puternică femeie în viață”. La câțiva pași se află fosta reședință a lui Ceaușescu, care a fost deschisă în 2016 ca atracție turistică”. 

Proiectul clădirii Muzeului de Artă Recentă

Cele de mai sus implică faptul că imobilul în care locuia Ana Pauker a fost demolat, pe locul său fiind ridicată o clădire nouă, care operează o re-interpretare arhitecturală a clădirii originale, informează Revista Arta.

Colecţia adunată de omul de afaceri libanez Roger El Akoury, coloana vertebrală a Muzeului de Artă Recentă

Uneori, fragmente din clădirea inițială supraviețuiesc într-o nouă configurație. Problema e că în cazul amplasamentului MARe se adaugă și alte nuanțe. Ele sunt legate de tratarea acelei părți din patrimoniul construit care e asociată cu perioada socialistă din România. În acest sens, demolarea casei și re-facerea ei ca o „fantomă” ține de încercarea de a învinge o perioadă istorică printr-un gest simbolic la nivel arhitectural. 

CITEȘTE ȘI: BOSSUL GIGANTULUI EURONEWS + ”OMUL” LUI TRUMP AU ATERIZAT ÎN SECRET LA BUCUREȘTI! IMAGINI ÎN PREMIERĂ DE LA ÎNTÂLNIREA CU UN CELEBRU MOGUL ROMÂN

Demolarea casei Anei Pauker, gest simbolic

În această ordine de idei, demolarea casei Anei Pauker e un gest simbolic. Iar noua clădire, Muzeul de Artă Recentă, va deveni, ci siguranță, un punct de reper pentru vizitatorii din București sau pentru turiștii care vor dori să ia contact cu arta contemporană.

Clădirea Muzeului de Artă Recentă, după demolarea casdei Anei Pauker

Primul muzeu privat de artă din România (după muzeul Simu, în 1910) este deschis în Bucureşti, în Bulevardul Primăverii nr. 15.

Are cinci niveluri, auditorium, bibliotecă, cafeterie, shop şi grădină şi funcţionează ca o instituţie culturală privată, accesibilă publicului. Muzeul îşi propune ca, pe lângă expoziţia permanentă, să producă anual minimum două expoziţii temporare cu artă românească şi două expoziţii temporare cu artişti străini de renume, urmând ca ritmul să fie de trei expoziţii temporare/an din fiecare.

Una dintre capodoperele renumitului Ion Grigorescu, expusă permanent la MARe

Pe lângă expoziţii, MARe/Muzeul de Artă Recentă va derula un program de muzică şi film experimentale, va dezvolta biblioteca cu publicaţii din Europa dedicate artei contemporane, va desfăşura activităţi de cercetare şi va avea un program educaţional asumat. 

(NU RATA, AICI: COZMIN GUŞĂ DENUNŢĂ CAMPANIA GSP ÎMPOTRIVA JUDO-ULUI ROMÂNESC)

Clădirea muzeului ca spațiu de expunere

„Prin accentul pe care-l pune pe arta românească produsă din anii ’60 până astăzi, MARe oferă vizitatorilor o perspectivă critică asupra riscurilor, a reuşitelor şi a compromisurilor artiştilor români în timpul dictaturii comuniste şi după căderea regimului, în 1989. În iulie 1965, la cel de-al IX-lea Congres al PCR, ideologia oficială s-a dezis de dogma realismului socialist în scopul de a încuraja ‘diversitatea stilistică’ în domeniul artelor, dar fără a depăşi limitele impuse de regim. Din acel moment, artişti ignoraţi până atunci, precum autodidactul Ion Ţuculescu, au fost transformaţi în eroi şi profeţi ai înnoirii. Artiştii mai tineri au preluat repede tehnicile şi mijloacele artei occidentale, de la abstracţie şi neoconstructivism la fotorealism şi de la performance la instalaţii şi land art”, au arătat reprezentanţii muzeului.

În expoziţia permanentă apar lucrări-cheie de Ion Ţuculescu, Andrei Cădere, Nicolae Comănescu, Ion Grigorescu, Paul Neagu, Ştefan Bertalan, Roman Cotoşman, Pavel Ilie, Diet Sayler, Alexandru Chira, Horia Bernea, Florin Mitroi, Marian Zidaru, Ioana Bătrânu, Vioara Bara, Teodor Graur, Dan Perjovschi, Dumitru Gorzo, Victor Man, Ecaterina Vrana, Vlad Nancă, Gili Mocanu, Anca Mureşan, Ovidiu Feneş, Cristina David, Ion Bârlădeanu şi mulţi alţii.

DIET SAYLER, CONSTRUCȚII PENTRU MÂINE / 1969 / ULEI PE PÂNZĂ

”Pășiți în cubul alb, cu pereții săi uniformi și iluminatul său artificial discret – un spațiu sacru care (în ciuda designului său modern) seamănă cu un mormânt antic, netulburat de timp și care conține bogății infinite. O’Doherty folosește această analogie a mormântului și a trezoreriei pentru a ilustra modul în care a fost construit cubul alb pentru a conferi veșnicie operelor de artă (și astfel, o valoare de durată) atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic”.

Ideile lui O’Doherty au deja 42 de ani, datând din 1976, când au fost publicate în Artforum. Cu toate astea, dominația setului de convenții observate de autor e încă de actualitate. Desigur că atunci când privim spațiul MARe nu ne așteptăm să vedem o variantă clasică a acestor convenții. Cu toate astea, coordonatele lor principale ar trebui să fie acolo.

Colecția de Artă a Muzeului

În colecția permanentă există lucrări foarte valoroase. Am menționat deja o lucrare de Pavel Ilie, Obiect, care e făcut din chirpici pe structură de sârmă și beton armat. E apoi lucrarea lui Ion Grigorescu, Cadavru împins de buldozere. Și seria de picturi a lui Nicolae Comănescu din imaginea cu holul de mai sus, care e foarte importantă pentru istoria artei românești de după 1989. Mai e apoi o pictură de Tudor Graur, Compoziție / Cărniță, 1985, ocazie rară de a-l vedea pe artist în postura de pictor. Remarcabile sunt și cele două lucrări ale lui Roman Cotoșman, Fără titlu, din 1987.

Cea mai remarcabilă piesă din toată colecția e o pictură de mari dimensiuni a lui Diet Sayler, Construcții pentru Mâine, 1969. Ea ar putea fi foarte ușor confundată cu o pictură de Ion Bitzan din perioada sa influențată de Rauschenberg. E o compoziție geometrică constructivistă în care sunt inserate fragmente de pictură foto-realistă. Dacă o legăm de parcursul ulterior al lui Diet Sayler, această pictură e o surpriză și o încântare. Ea implică faptul că modernismul românesc, conservat parțial in canonul realismului socialist local, s-a putut racorda în mod firesc la evoluția picturii americane de după 1950, atunci când a apărut ocazia.

În spaţiile dintre etajele MARe sunt expuse lucrările lui Jeff Wall din expoziţia „MEN”. Este vorba despre o selecţie dintre cele mai reprezentative lucrări ale artistului canadian, din anii ´80 şi până acum. Jeff Wall este cunoscut pentru fotografiile sale de mari dimensiuni.

În expoziţia de la MARe sunt fi incluse, printre altele, lucrări precum „The Thinker” (1986), „Mask Maker” şi „Listener” (ambele din 2015).

„În ciuda majusculelor, «MEN» nu este despre bărbăţie. Solitudinea, depresia, istovirea, chiar nebunia şi ridicolul sufocă bărbaţii în preajma altor bărbaţi sau femei, în oraşe sau societăţi. Naraţiuni eliptice şi nostalgii muşcătoare cer empatie pentru gesturile lor retorice, vide”, nota Erwin Kessler, care are şi calitatea de curator pentru proiectul lui Wall. Abordarea cronologică favorizează înţelegerea traseului artistului de la folosirea tehnologiei lightbox, din anii ´80, până la fotografia de mari sau mici dimensiuni din anii 2000. „Este pentru prima dată când Jeff îşi asumă un discurs tip enunţ şi nu un discurs suspendat. Este un discurs, nu despre virilitate, ci o întrebare asupra virilităţii şi masculinităţii, asupra rolului masculin în societatea noastră”, a explicat Kessler.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar vrea șterse! Mulți au rămas uluiți de transformarea ei
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face...
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a înjunghiat de zeci de ori, iar apoi a încercat să-și ascundă urmele. Doi copii au rămas acum orfani de tată
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex live și sânge
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră. Imagini din satelit
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
Prorector la Medicină, despre cazul Nelu Tătaru:
Prorector la Medicină, despre cazul Nelu Tătaru: "Să transformi o expresie de recunoștință în infracțiune...
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
Irinel Columbeanu a mers la fosta vilă de la Izvorani, mistuită de flăcări în urmă cu câțiva ani. Reacția emoționantă a fostului milionar în momentul în care a văzut fotografia fiicei sale printre ruine: „M-a cutremurat”
Irinel Columbeanu a mers la fosta vilă de la Izvorani, mistuită de flăcări în urmă...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21 de ani i-ar fi povestit tot filmul crimei iubitei sale. Ce le-a spus anchetatorilor, după ce a fost reținut?!
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21...
Momentul în care 400 de drone kamikaze Shahed explodează simultan în sudul Rusiei. VIDEO
Momentul în care 400 de drone kamikaze Shahed explodează simultan în sudul Rusiei. VIDEO
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru v*nturi!
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem NIMIC asemănător în Sistemul Solar”
Anamaria Prodan șochează:
Anamaria Prodan șochează: "La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali, cu...
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești. Puțini români cunosc acest detaliu. După această dată expiră. Este anunțul momentului pentru milioane de români
Cât timp poți ține, de fapt, voucherul primit de la aparatele SGR fără să-l folosești....
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică, 12 și 13 octombrie 2024
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică,...
S-a dat ordin în România. Devine interzis de astăzi, 11 Octombrie. A intrat în vigoare
S-a dat ordin în România. Devine interzis de astăzi, 11 Octombrie. A intrat în vigoare
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de Alexia Eram
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de Alexia Eram
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
Pelerini români internaţi în Grecia după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare pe Muntele Athos
Pelerini români internaţi în Grecia după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare pe Muntele Athos
Amendă de 3.300 de lei. Este obligatoriu să le ai montate pe mașină. Legea e lege!
Amendă de 3.300 de lei. Este obligatoriu să le ai montate pe mașină. Legea e...
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
Adela Popescu își face casă cu gândul la nurori. „Nu am nicio șansă”
Care sunt, de fapt, singurii crenvurști sănătoși din România, potrivit lui Dragoș Pătraru. Ce conțin, de fapt
Care sunt, de fapt, singurii crenvurști sănătoși din România, potrivit lui Dragoș Pătraru. Ce conțin,...
Marea iubire a lui Ion Ţiriac, apariţii răvăşitoare în Miami. Cum a devenit model la 54 de ani
Marea iubire a lui Ion Ţiriac, apariţii răvăşitoare în Miami. Cum a devenit model la...
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
Ce mesaj i-a transmis Ion Țiriac lui Rafael Nadal. Spaniolul și-a anunțat retragerea din tenis
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO:
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
Cum verifici dacă o bijuterie este din aur. Ai nevoie de un ingredient banal, toată lumea îl are în bucătărie
Cum verifici dacă o bijuterie este din aur. Ai nevoie de un ingredient banal, toată...
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali, cu Giovanni, cu Borcea, cu Răducioiu! Că m-am întins cu tot fotbalul românesc”
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali,...
Modul în care Adela Popescu a decis să își educe copiii: „Să nu se mai simtă conduși de un lider puternic”
Modul în care Adela Popescu a decis să își educe copiii: „Să nu se mai...
×