Doliu în presa din România! Jurnalistul Tiberiu Cosovan , Coso, așa cum îi spuneu apropiații, a murit. El era decanul de vârstă din redacția Monitorul de Suceava. A fost și un scriitor prolific,c inci volume ale cărții „Efigii în filigran” și un album de fotografii cu informații prețioase, abia scos de sub tipar, precum și un artist plastic cu mult bun gust și imaginație, de la linogravurile sale misterioase și fermecătoare la tablourile vivante create alături de grupul Domino, unde a fost membru fondator.
Jurnalistul Tiberiu Cosovan a murit la vârsta de 64 de ani. Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face la Biserica „Sf. Înviere” din municipiul Suceava, în Sala ”Ioan Grigore”. Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 octombrie, la ora 12:00, la Biserica „Sf. Înviere”, potrivit monitorulsv.ro.
„Drum lin către îngeri , dragul nostru coleg!
As spune artist , dar dumnealui a fost mult mai mult de atat -a fost Un OM înzestrat cu o măiestrie artistica deosebita , cu un calm și o doza de bun simt dusa la extrem , un bun sfătuitor și un coleg cum putini au norocul sa aibă .
Respectul și admirația vor trece dincolo de eternitate!
Condoleanțe familiei îndurerate !
?”, „Mai avea atât de multe de spus și de făcut… Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris prietenii jurnalistului Tiberiu Cosovan pe Facebook.
Tiberiu Cosovan a fost redactor cultural la ziarul „Monitorul de Suceava” timp de 16 ani. În perioada 2002 – 2009, jurnalistul a fost președintele Societății pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina. Acesta fost redactor şef al revistei de literatură și istorie literară „Țara fagilor”, a redactat biografiile mai multor artiști români și străini și a realizat antologii care reunesc articole de presă cu subiecte din Bucovina. Tiberiu Cosovan a fost și un scriitor extrem de talentat. El este autor – împreună cu prof. Ion Cozmei – al volumului “Din Boian la Vatra Dornei – Pelerinaj pe urmele lui Mihai Eminescu” (Editura Augusta, Timişoara, 2004). A contribuit la volumele colective: “Bucovina, anul cultural ” (Editura Muşatinii, Suceava, 2004) şi “Bucovina, anul cultural 2005” (Editura Muşatinii, Suceava, 2005). Avea în lucru cărțile: “Mistagogia penumbrei” (Amintiri retro-nostalgice din Suceava de altădată) – publicat fragmente în “Monitorul de Suceava”.
În 2012 Tiberiu Cosovan a fost distins cu Premiul ”Graficianul anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, conferit de Consiliul Judeţean Suceava, iar în 2011 şi 2012 a primit Premiul pentru Publicistică din partea Fundaţiei Culturale a Bucovinei, după ce în 2003 aceeaşi Fundaţie i-a acordat Premiul pentru Jurnalism “Reporter în actualitate”.
Ultima sa realizare, cartea la care a lucrat cu ultimele puteri, în lupta cu o boală cruntă, care nu l-a lăsat „să se bucure de bătrânețe plimbându-se liniștit prin parcuri”.
„Trebuie să te naşti şi să fii ursit întru generozitate, ca să-ţi dedici viaţa, aşa cum o face Tiberiu Cosovan, mărturisirii de frumos, ba chiar sublimării trăirilor cu adevărat trăite, într-o lume a morţilor vii, care doar mărşăluiesc, de la naştere spre naştere, dar fără a trăi, fără a spuzi cu umbrele dezlănţuirile cereşti de lumină”, spunea Tiberiu Cosovan în urmă cu 4 ani.