„Domnul Roman şi-a exprimat dorinţa de cel puţin trei luni, şi dacă mă gândesc sunt câţiva ani de când avea această intenţie, de a se retrage din activitatea de performanţă. L-am rugat să ducă până la final aceste campionate şi îl felicit din toată inima pentru tot ceea ce a făcut. Este un luptător, un învingător, iar drept dovadă stau rezultatele sale”, a declarat Elisabeta Lipă, preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, una dintre sportivele de „aur” care au lucrat cu antrenorul în vârstă de 66 de ani.
Mircea Roman nu a fost un sportiv de top, punctul maxim fiind cel de campion naţional, dar a compensat prin cariera academică ulterioară şi prin calităţile sale pedagogice şi umane de excepţie. La lotul naţional a ajuns în 2002.
„După Jocurile Olimpice de la Sydney, federaţia a încheiat contractul cu Nicolae Gioga, iar relaţia cu Ion Boicu era complicată. Aici a existat un diferend între noi: Boicu dorea să lanseze o nouă generaţie de canotoare, iar eu aveam părerea că putem beneficia în continuare de generaţia mai experimentată, cărora doream să îi mai dau o şansă. Au fost discuţii în federaţie, şi Boicu avea dreptate când dorea o altă generaţie. Dar eram în 2003, la numai un an de Jocurile Olimpice Au revenit atunci Elisabeta Lipă, Doina Ignat, Geta Andrunache, Viorica Susanu, Lili Gafencu, Doina Olteanu – practic structura „8”-ului. Ele au acceptat să revină, renunţând pentru un timp la renta viageră şi aşa am luat aur şi la 8+1 şi la categorie uşoară”, a declarat recent Mircea Roman pentru cei de la Revista Sport.