Săptămâna de lucru de patru zile și weekendul de trei zile ar trebui să devină regula în viitorul apropiat, susțin sindicatele din Marea Britanie, bazându-se pe faptul că tehnologia crește productivitatea, scrie Euronews.
Potrivit sindicaliștilor, săptămâna de lucru de patru zile, fără reducerea salariilor, va deveni realitate înainte de sfârșitul secolului, pe măsură ce tehnologia crește productivitatea și reduce timpul pe care angajații trebuie să îl petreacă la birou.
“În secolul 19, sindicatele au luptat pentru a obține ziua de lucru de opt ore. În secolul 20, am obținut dreptul la weekendul de 2 zile și la concediu plătit. Cred că în acest secol vom câștiga săptămâna de lucru de patru zile și salarii decente pentru toată lumea. Este timpul că beneficiem de facilitățile pe care ni le oferă noile tehnologii”, a spus secretarul general al Uniunii sindicatelor din Marea Britanie, Frances O’Grady.
O cercetare realizată de sindicate arată faptul că mai mult de 1,4 milioane de britanici lucrează în prezent șapte zile pe săptămână, în timp ce peste 3,3 milioane de angajați lucrează mai mult de 45 de ore pe săptămână, relatează incont.ro.
Totodată, mai mult de jumătate dintre britanici sunt îngrijorați de faptul că beneficiile noilor tehnologii vor fi doar în avantajul managerilor și acționarilor companiilor, atrăgând atenția că avântul pe care l-a luat economia “la comandă” sau “gig economy” va duce la diferite forme de sclavie în rândul angajaților, cu muncă peste program, noaptea și în weekenduri.
Sindicatele au dat ca exemplu gigantul Amazon, al cărui fondator Jeff Bezos este cel mai bogat om al planetei, dar ai cărui angajați critică retailerul online pentru condițiile de muncă. Potrivit unui sondaj din 2017, realizat de GMB, un alt sindicat britanic, 91% dintre angajații Amazon nu ar recomanda unui prieten să lucreze în aceeași companie, iar 89% se simt exploatați.