Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu durerile de cap, un disconfort ce are rolul de a trage semnalul de alarmă și de a anunța că organismul este amenințat de îmbolnăvire. Durerile de cap sunt de diverse tipuri și ascunde cauze diferite, astfel că interpretarea lor ajută la depistarea precoce a afecțiunii care o produce.
Potrivit Fundației Naționale a Durerilor de cap din SUA, peste 45 de milioane de americani suferă de dureri de cap cronice, recurente. Dintre aceștia, 28 de milioane suferă de migrene, iar în jur de 20% dintre copii și adolescenți se plâng de episoade frecvente de dureri de cap. Un fapt mai puțin cunoscut este acela că durerile de cap se împart în mai multe tipuri din punct de vedere medical, există 150 de categorii de cefalee, fiecare cu particularitățile proprii. Dintre acestea, cele mai comune tipuri de dureri de cap sunt:
Durerea de trigemen este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, totodată și una dintre cele mai comune. Pornește de la ultimele vertebre ale gâtului. Și atunci când ești deshidratată pot apărea dureri în zona cefei, sau atunci când ai dureri de tensiune. Durerea de ceafă poate trăda afecţiuni ale organelor pelvine, tulburări digestive sau dentare, suprasolicitarea ochilor, durerea muşchilor cefei, tensiune emoţională, otite medii infecţioase, inflamarea ganglionilor, tumori cerebrale.
Atunci când durerea apare în față, în zona frunții, aceasta ar putea semnala că ai ochii foarte obosiți sau că nu ai băut destulă apă (ești deshidratat). Alte motive pentru care ai astfel de dureri: sinusuri blocate, migrene, durere de tensiune. Durerea frontală – poate trăda disfuncţii digestive, constipaţie, boli renale, anemie cu fier scăzut, suprasolicitarea ochilor, infecţii dentare, infecţii sinusale.
Această durere semnalează de cele mai multe ori gripă și/sau febră. Pot apărea durerile în acea zonă și în urma exercițiului fizic excesiv sau în timpul actelor sexuale. Și durerile de tensiune apar în zona creștetului. Dureri în creştetul capului (vertex): afecţiuni ale ovarelor, prostate, vezicii urinare sau ale uterului, anemie, tulburări nervoase, tensiune emoţională.
Atunci când te dor tâmplele, durerea ar putea semnala tensiune ori durerea de trigemen (aceasta este puternică, apare de obicei la ceafă, însă poate radia și înspre tâmple). Durerea ”cluster” mai poate radia în zona tâmplelor, rareori. Durerea pe partea laterală a capului (regiunea temporală) – poate trăda disfuncţii pelvine şi digestive sau dereglări ale intestinului subţire, infecţii otice, abcese dentare, afecţiuni ale limbii, tulburări cerebrale.
Uneori, o migrenă reprezintă mai mult decât o simplă durere de cap. De fapt, migrenele pot sa fie un semn precoce al unor probleme serioase de sănătate, cum sunt atacurile cerebrale, anumite infecții sau hipertensiune arterială.
Cu toate ca multe dureri de cap nu reprezintă nimic serios, când ele apar în fiecare zi și nu trec de la sine (ci doar cu pastile), e important să îți dai seama dacă durerea este un simptom al unei probleme mai grave. Primul lucru care ar trebui să te împingă să mergi la doctor, dacă durerea nu trece de la sine, este schimbarea „comportamentului” acesteia. Dacă devine mai acută, dacă te ține mai mult timp, se extinde și pe alte porțiuni ale capului (ochi, mandibulă, ceafă), este nevoie să mergi la un medic.