Jurnaliștii de la Financial Times dezvăluie greutățile financiare prin care a trecut celebrul bucătar Jamie Oliver după ce lanțul său de restaurante fusese extins agresiv la 43 de restaurante. Aflat în pragul falimentului fiindcă nu mai dispunea de numerar, Jamie Oliver a povestit întâmplarea nouă luni mai târziu.
Lipsa lichidităților l-a obligat pe Oliver să apeleze la economiile personale. Astfel, el le-a spus bancherilor să transfere 7,5 milioane de lire sterline din conturile sale în afacerea cu restaurante. Mai mult, alte 5,2 milioane de lire ar urma să fie transferate în perioada următoare.
”… nu ne-am așteptat. Acest lucru nu e normal într-o afacere. Ai întâlniri trimestriale, ai întâlniri cu membrii boardului, oamenii care trebuiau să gestioneze chestiile astea. Care ar fi trebuit de fapt să gestioneze chestiile astea. Am avut două ore la dispoziție ca să pun banii și să salvez afacerea sau totul se ducea dracului chiar în acea zi sau în ziua următoare”.
Pentru Jamie Oliver, în vârstă 43 de ani, anul trecut a fost unul extrem de dificil. El a fost forțat să închidă 12 restaurante și să concedieze sute de oameni. Presa îl critica dur pentru decizia de a-și pune tocmai cumnatul ca CEO al lanțului de restaurante.
Jamie Oliver a început să lucreze ca ospălător de vase în pub-ul părinților săi din nord-vestul orașului Essex. Apoi a lucrat pentru bucătarul italian Antonio Carluccio, după care a ajuns la The River Café din Hammersmith. Acolo a fost descoperit, în 1997, de un echipaj de televiziune. După numai doi ani a apărut în primul serial TV, „The Naked Chef”, prin intermediul căruia Oliver a devenit celebru.
Jamie Oliver este cel mai bine vândut autor de cărți non-ficțiune din Marea Britanie, cu vânzări de peste 40 de milioane de volume. Totodată, el este privit ca unul dintre cei mai de succes bucătari contemporani. Anul trecut, Jamie Oliver ”valora” 150 de milioane de lire.
Cristian Lisandru