De o parte și de alta a baricadei, părerile sunt împărțite! Jandarmii care au fost de acord să vorbească cu presa după protestul de pe 10 august susțin că au fost șocați e comportamentul oamenilor care au venit la miting, mai ales de cei „care nu veniseră puși pe bătaie”.
În afară de ieșirea ministrului de Interne, Carmen Dan, și a șefilor Jandarmeriei, cei care au participat în linia întâi la acțiunea de pe 10 august din Piața Victoriei nu au vorbit despre ceea ce s-a întâmplat. Jandarmii se consideră sub asediul presei și al opiniei publice. Câțiva subofițeri și ofițeri au vorbit, însă, despre ceea ce au simțit și ceea ce au văzut pe 10 august. (Citește și Ea e tânăra protestatară care a înfruntat un jandarm pe 10 august!)
„Cel mai șocant lucru a fost comportamentul mulțimii, al oamenilor obișnuiți, care nu veniseră puși pe bătaie. Chiar nu judec, vă povestesc ceea ce am văzut. Am participat la zeci de manifestații, unele chiar mai mari. De data aceasta însă, nu doar că oamenii nu s-au delimitat de cei violenți și nu s-au dat la o parte. Mai mult decât atât, oamenii obișnuiți ne înjurau sau ne îmbrânceau când stăteam sau când ne apropiam de ei”, a declarat unul dintre jandarmi pentru libertatea.ro.
Aceast lucru a fost constatat și de unul dintre cei care are acces la imaginile TV pe care, de două săptămâni, le analizează echipele speciale ale Jandarmeriei.
„A fost un comportament colectiv schimbat, și aici nu vorbim despre galerii sau despre cei veniți la bătaie, ci de masa de oameni”, au mai spus jandarmii.
Întrebarați de ce mulțimea s-a comportat așa, ei cred că „starea de spirit a populației este una critică, de pahar care s-a umplut”.
„Încă din primele minute ne-au apostrofat, ne-au reproșat că suntem acolo, ne-au strigat că avem aceleași probleme și ne-au împins”, spune un alt jandarm. Mai mult, ei spun că unii oameni au fost provocați: „Ca și noi, jandarmii, oamenii pașnici au fost provocați de cei veniți special ca să facă scandal”.
S-a scris că huliganii din galeriile de fotbal au provocat majoritatea scandalului, dar jandarmii cred altceva: „E vorba de microgrupuri violente, care se mișcau sincronizat, din rândul trei sau patru și care prindeau la mijloc, între ele și jandarmi, oamenii obișnuiți. Și manifestanții pașnici din urmă se iritau. Microgrupurile sunt, în general, patru, cinci sau șase oameni provocatori, care se mișcă permanent, care au obișnuința înfruntării și a fugii și care mi-au amintit de protestele violente pe care le-am avut de înfruntat în Bosnia”.