Structura anului școlar 2018-2019. Anul școlar va începe pe 10 septembrie şi însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni): semestrul I – 10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019; semestrul al II-lea – 11 februarie 2019 – 14 iunie 2019.
Structura anului școlar 2018-2019. Elevii mai au doar o lună și jumătate de vacanță și deja se gândesc la următoarea! Școala începe pe 10 septembrie, iar copiii și părinții vor să știe cum va arăta structura anului școlar din următorul an.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă, în perioada 22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019, vacanţa intersemestrială între 2 şi 10 februarie 2019, vacanţa de primăvară, între 20 aprilie şi 5 mai 2019 şi vacanţa de vară, din 15 iunie până în 15 septembrie 2019. Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019. (Citește și Imagini fabuloase de la una dintre cele mai scumpe şcoli private din țară)
Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.
În situaţii deosebite, în funcţie de condiţiile climatice şi de specificul zonei și al şcolii, inspectoratele şcolare judeţene pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar. Acestea se pot aproba numai în măsura în care se asigură parcurgerea integrală a programelor școlare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situații obiective de urgență (intemperii, epidemii, calamități naturale) nu se poate realiza în perioada vacanțelor școlare, potrivit edu.ro. (Vezi și Atenție! Școala începe devreme în anul școlar 2018-2019!)
Prima sesiune a Bacalaureatului va începe pe 12 februarie cu proba orală la limba română. Între 16 şi 20 februarie, elevii de clasa a 12-a vor susţine proba competențelor digitale, iar între 21 şi 22 februarie le vor fi testate competentele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pentru a promova aceste probe, elevii trebuie doar să se prezinte la examen. Fiecare va obţine un calificativ – utilizator mediu, avansat sau experimentat, care nu contează la nota finală.
De asemenea, începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii ar putea avea pe bănci un manual unic, la fiecare materie, editat de editura unică a Ministerului Educaţiei. În ciuda faptului că numeroşi profesori şi experţi în educaţie s-au declarat împotriva acestei modificări, Guvernul a aprobat în luna decembrie un proiect de lege în acest sens. Acesta va intra în vigoare doar dacă trece de votul Parlamentului.
Mai mult, în lucru este şi ideea ca lucrările la examenele naţionale să fie corectate online, de către profesori, fie de acasă, fie din centrele de evaluare. Ministerul Educaţiei şi STS pregătesc un sistem de securitate digital care să permită acest lucru.
„Vom avea un singur manual de bază, iar în perioada imediat următoare, autorii de manuale vor intra într-o competiţie. Asta este principiul legii manualului şcolar. Nu se vor mai face competitiii între edituri care nu aveau decât un singur interes, unele dintre ele acel economic, nu de sprijin al sistemului de învăţământ.”, a declarat Liviu Pop, în urmă cu câteva luni, într-o conferință de presă.