Mulţi îşi pun întrebarea: Dacă astăzi ar fi ultima zi pe Pământ, aş regreta ceva în viaţa mea? Astfel, regretul a devenit cea mai puternică teamă pe care un om o poate experimenta, iar orice acţiune importantă din viaţa noastră este sponsorizată de teama de regrete.
În opinia psihologului Andra Tănăsescu, teama de regrete generează un paradox, în sensul că ne frânăm multe porniri şi dorinţe, iar spre finalul vieţii ne vom pune inevitabil aceeaşi întrebare: “Dacă îmi era teamă mai puţin şi îmi îndeplineam orice dorinţă şi acceptam orice provocare, eram ma fericit?”.
“Teama de regrete generează în sine regrete. E un paradox pe care îl vom conştientiza la un moment dat. Dorinţe în viaţa avem multe, suntem fiinţe care ne entuziasmăm mult prea repede, însă viaţa noastră este sponsorizată de gânduri de frică. Ne e teamă să nu rănim sau să nu fim răniţi, ne e teamă să nu pierdem totul dacă procedăm într-un anumit fel, ne e frică de consecinţele faptelor noastre sau pur şi simplu nu avem încredere în noi sau în cei din jurul nostru. Teama de regrete este o armă boomerang care ne va face să ne închidem în noi şi să nu facem exact ceea ce ne dorim să facem; şi aici intră în discuţie toate aspectele şi situaţiile vieţii, de la a ieşi la o prăjitură cu prietenii, la a fi sinceri faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi, la a avea curajul de a intra cu inima deschisă într-o relaţie şi pâna la alte decizii importante care privesc viitorul”, declară psihologul Andra Tănăsescu.