Un asteroid care lovește Pământul e un scenariu folosit un pic prea mult în filme. Va deveni și realitate într-o zi, dar până atunci se lucrează la planul prin care să fie oprit.
Mult timp, în special în societățile arhaice, sfârșitul lumii a fost privit cu teamă, pentru că nimeni nu-l putea împiedica și nu exista vreo șansă de supraviețuire în fața lui. De când au fost descoperiți asteroizii și s-a conștientizat pericolul extrem pe care-l presupune prăbușirea lor pe planeta noastră, ei au îngrozit oamenii de știință.
Subiectul a fost preluat și de cinematografia americană, care a exploatat cu succes impactul nimicitor al asteroizilor. Cea mai mare popularitate l-a avut filmul Armageddon (1998), în care rolul principal este interpretat de Bruce Willis. În acel film, soluția împotriva unui asteroid este simplă: plantarea unei bombe nucleare în imensul corp ceresc și detonarea ei pentru a-l pulveriza. Metoda este încununată cu succes, chiar dacă eroul principal își sacrifică viața pentru a salva omenirea.
Brent Barbee, inginer în domeniul aerospațial, de la Universitatea din Maryland (Statele Unite ale Americii), a întrunit echipa HAMMER, cu scopul de a studia asteroidul 101955 Bennu. Acesta are un diametru echivalent cu jumătate de kilometru și există șanse de unu la 2.700 să lovească Pământul pe 25 septembrie 2135. Probabilitatea este infimă, dar riscul există, așa că merită luat în coniderare. Ar fi totuși necesară o bombă nucleară care să genereze o explozie de 80.000 de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.
În principiu, lansarea uneia sau mai multor bombe nucleare către un asteroid gigant care amenință Pământul ar avea două obiective, dintre care cel puțin unu ar trebui îndeplinite. Primul ar fi să devieze traiectoria corpului ceresc, astfel încât să treacă pe lângă Pământ, iar al doilea scop ar fi, ca în film, spargerea asteroidului în fragmente suficient de mici cât să devină inofesive pentru omenire.