Ceara din urechi conţine informaţii specifice despre fiecare persoană în parte. Este, practic, la fel ca sângele. Ea poate prezenta anumite modificări de culoare sau textură în cazul în care vă confruntaţi cu anumite probleme de sănătate.
Cerumenul – aşa cum este denumită în mod ştiinţific ceara din urechi – protejează pielea canalului auditiv şi contribuie la lubrifierea şi la curăţarea lui.
1. Ceara din urechi e galbenă, udă şi lipicioasă – aceast tip e cel mai des întâlnit la adulţi.
Textura udă, lipicioasă are rolul de a preveni uscarea de la exterior a canalului urechii şi, totodată, aceea senzaţie de mâncărime.
2. Ceara din urechi e gri – poate arăta neobişnuit, dar dacă vei vedea asta pe băţul de urechi cu bumbac, nu trebuie să-ţi faci griji. Această culoare e normală şi e rezultatul procesului de curăţare naturală a urechii.
Dar, în cazul în care ceara este uscată şi fragilă, iar în ureche ai senzaţia de mâncărime, atunci e un semn că ai ăcut o eczemă.
3. Ceara din urechi e galben pal – această culoare e cel mai des întâlnită la copii.
Aceştia au tendinţa să producă mmai multă ceară în urechi decât adulţi, dar pe măsură ce cresc, fluxul devine mai mic.
4. Ceara din urechi e lipicioasă şi are o culoare mai închisă – acest lucru înseamnă că organismul e mai asudat decât de obicei.
Totuşi, această caracteristică nu e un semn că ai probleme de sănătate.
5. Ceara din urechi e închisă şi are o textură mai groasă – anxietatea şi stresul poate să ducă la producerea unui volum mai mare a cerii din urechi.
Totuşi, luaţi partea bună a lucrurilor: acum puteţi să căutaţi modalităţi de alungare a stresului din viaţa ta.
6. Ceara din urechi e uscată, albă şi cu „fulgi” (acele coji mici) – aceste aspecte sunt perfect normale şi indică faptul că eşti sănătos.
Persoanele care au o astfel de ceară în urechi transpiră mai puţin decât cele care au una de culoare neagră.
7. Ceara din urechi e neagră sau maro închis – deşi arată înfricoşător, dar sunt veşti bune!
Nu trebuie să te îngrijorezi. Culoarea neagră poate fi rezultatul unei cantităţii de cerumen mai mari (se întâmplă asta la persoanele care sunt stresate).
8. Ceara din urechi e umedă şi curge – potrivit specialiştilor acest proces în care ceara curge din urechi e normală la un interval de timp, pentru că face parte din procesul natural de curăţare a urechi.
Dar, atenţie, în cazul în care se revarsă cerum în cantităţi mari şi conţine puroi sau sânge, e un semn clar că timpanul tău e perforat. În acest caz, mergi urgent la medic.
9. Ceara din urechi e însângerată – ceara veche din ureche poate arăta la fel ca sângele uscat.
Dacă observi asta, pune mâna pe telefon şi fă-ţi o programare la O.R.L., pentru că ar putea însemna faptul că ai timpanul perforat, potrivit hefty.co.