Alina Buliarca, medic specialist gastroenterolog, trăieşte o adevărată dramă. Tânăra mărturiseşte că după 11 ani de studii s-a văzut în imposibilitatea de a avea un job, ba mai mult decât atât, pentru câteva ore predate la Universitate ar putea aduce chiar bani de acasă pentru a-şi putea achita impozitele la stat.
Alina Buliarca, medic specialist gastroenterolog, a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj sfâşietor în care le spune prietenilor ei virtuali că a avut un şoc când a primit un mail de la Universitate prin care era anunţată că ar putea să aducă bani de acasă pentru a-şi putea acoperi costurile impozitelor pe venit pentru exercitarea profesiei drept cadru asociat al Universităţii.
”Sunt medic. Si… cui ii pasa? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin munca, multa munca. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orasul natal dand examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicina dand examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licenta. Am fost intre primii 50 de oameni la examenul de rezidentiat in 2007. Urmeaza 5 ani de rezidentiat, 2 copii si in aprilie 2017 marele examen: specialitatea.
Dupa examen, inscriere in Colegiul Medicilor : teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric….
Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam.
Inscriere la AJOFM, macar conrtibutiile sa le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu..somaj.
Se poate ma rau? DA.
Interviu la o clinica privata. O luna de tinut in sah. Ne pare rau, angajam pe cineva cu mai multa experienta in endoscopia interventionala.
Alternativa? Ma inscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicala. Locuri limitate la buget. Intra “cine poate”. Taxa pe an 5000 ron. Hai ca nu-i chiar asa de mult, pentru educatie merita.
Intre timp incepe cursul de competente pentru ecografie- partea 1-3000 Ron. Daca trebuie, trebuie.
Am posibilitatea sa fiu cadru didactic asociat la Universitate- o sursa de venit. Mi se atribuie 5 ore pe saptamana, 38 Ron ora. Cam 20 de ore pe luna, dupa ce se retin contributii am ramas cu 533 Ron. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi platite “ pentru ca vi s-au atribuit doar 5 ore “. Venit net luna decembrie 400 Ron. Ore efectuate cel putin 10 pe saptamana.
Refacut CV, redepus.
Incepe modulul 2 de ecografie. Alti 3000 Ron.
Alt interviu , fara finalitate.
Si cand credeam ca nu se poate mai rau, mail de la Universitate:
Anuntam cadrele didactice asociate, care efectueaza plata cu ora, sa depuna lunar declaratia pe proprie raspundere atasata, daca veniturile brute totale din luna declarata, pe care le realizeaza persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF si in alta parte), este mai mare decat salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Daca salariul brut la plata cu ora este mai mic decat salariul minim, iar persoana nu depune declaratia atasata, e posibil sa rezulte un salar net negativ ( depinde de numarul de ore efectuate). Declaratia se ataseaza la pontajul lunar.
Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun sa ma lamureasca. Pai Dna dr. cate ore ati efectuat in ianuarie. 15. Asta inseamna 15×48, 720 Ron. Cum nu aveti alt venit cuantumul contributiile se raporteaza la salariul minim pe economie, adica 1900 Ron. Asta inseamna 665 Ron. Va raman 55 ron, 10% impozit. Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 Ron. Dar daca nu faceti minim 14 ore pe luna, va trebui sa mai aduceti Dvs bani pentru contributii.
M-a bufnit plansul. Doamne, dupa 11 ani de invatat, 50 Ron pe luna, sau sa ajung sa platesc eu statul pentru cateva ore pe care le predau !??
Nu credeam vreodata ca voi ajunge sa imi para rau ca am ales sa fiu medic. Nu vreau decat sa-mi exercit profesia pentru care am investit atat si sa fiu respectata. Puteam sa aleg orice altceva, orice…”, a scris Alina Buliarca pe pagina personală de Facebook.