Utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracţiune începând de azi, a decis Executivul României printr-o Ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de Guvern. Practic, pacienţii şi asiguraţii nu mai au voie să-şi înstrăineze temporar cardul către furnizorii de servicii medicale.
Guvernul a adoptat azi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracţiune.
„Avem o ordonanţă de urgenţă astăzi pentru a modifica Legea 95 în sensul alinierii prevederilor legii cu prevederile noului Cod fiscal. În acelaşi timp, reglementăm utilizarea cardului de sănătate şi definim faptul că utilizarea fără drept a cardului de sănătate constituie acum infracţiune”, a declarat Bodog la începutul şedinţei de Guvern. În Ordonanţa pusă în dezbatere pe site-ul ministerului Sănătăţii în data de 16 noiembrie se precizează ce anume va deveni infracţiune şi se va pedepsi conform prevederilor din Codul penal: reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale a unui card de sănătate şi utilizarea fără drept de către aceştia.
Potrivit Notei de fundamentare a ordonanţei, „se reglementează în mod expres faptul că, cardul naţional este un card electronic, personal şi netransmisibil, iar reţinerea la nivelul furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardurilor naţionale şi/sau utilizarea de către aceştia fără drept, în scopul raportării şi validării unor servicii medicale/medicamente/dispozitive medicale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal”.
Scopul acestei reglementări este de a preîntâmpina utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în altă modalitate decât cea prevăzută de lege de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale. „În prezent, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate există situaţii în care cardurile naţionale de asigurări sociale de sănătate au fost utilizate cu încălcarea dispoziţiilor legale de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în documentul oficial.