De ce nu au voie femeile în biserică la menstruaţie? Iată ce spune unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din România despre această teorie.
De ce nu au voie femeile în biserică la menstruaţie? Tradiţia ca femeia aflată la menstruaţie sau atunci când e lăuză să nu fie primită în biserică este una veche, care îşi are originile în Vechiul Testament. De multe ori femeie a fost asociată cu impuritatea, iar la fel ca în cazul poluţiilor la bărbaţi, menstruaţia, un fenomen fiziologic, a fost privită ca impuritate. Mai mult, aceeaşi atitudine era şi în cazul femeilor care au născut.
Potrivit preoţilor, în textele Vechiului Testament se specifica faptul că femeia este necurată nu doar din cauza curgerii sângelui, ci ea era făcută răspunzătoare pentru această curgere. Aceeaşi vină plana asupra femeii şi în perioada lăuziei de 40 de zile, ea fiind socotită necurată pentru pierderea sângelui chiar dacă a dat viaţă.
Însă atitudinea faţă de pur şi impur se schimbă din Noul Testament, odată cu întruparea Fiului lui Dumnezeu. În învăţăturile sale, Hristos a pus accent pe curăţia morală şi nu pe cea ceremonială.
Preotul sibian Constantin Necula oferă un răspuns surprinzător la o întrebare care frământă multe tinere şi doamne.
Au voie să intre în biserică atunci când sunt la ciclul menstrual. Bizară sau nu întrebarea, ea are legătură cu faptul că unii preoţi nu ar îngăduit aşa ceva, pe motiv că este pângărită biserica.
„Nu avem ce să discutăm aici. Intraţi liniştite măcar până acolo unde vă simţiţi bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestica asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteţi.
De obicei ştiţi singure şi respectaţi această frumuseţe a întâlnirii cu curăţenia. Vă întreb şi eu aşa, că-s mai prost, mai tâmpiţoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm?
Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile şi ne întoarcem marţi…?”, a declarat părintele Constantin Necula, într-o conferinţă susţinută în faţa tinerilor.