Cu siguranţă fiecare dintre noi s-a confruntat cu problema unui telefon mobil de ultimă generaţie care se defectează odată ce e scăpat sau aruncat, iar ecranul e primul care are de suferit.
Însă, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sussex, în Marea Britanie, au venit cu o soluţie la această problemă. Ei au inventat ecranul de smartphone care nu se sparge niciodată, spre surpriza posesorilor de telefoane inteligente.
Aşadar, problema ecranelor crăpate ar putea deveni istorie, spun cercetătorii, pentru că ideea ar putea fi preluată rapid şi de giganţii din industria tehnologiei. Aceştia au testat un material nou care se numeşte „grafen”, pe care l-au combinat cu nanofire de argint. Rezultatul a fost unul peste aşteptări şi se pare că nimic nu poate distruge ecranul realizat din aceste materiale extrem de durabile.
În plus, noul material pare să fie mai solid de două sute de ori mai mult decât e oţelul, fiind şi foarte flexibil. De asemenea, acesta poate fi folosit cu succes pentru ecranele de smartphone, pentru că e aproape complet transparent, conduce energia electrică, dar şi căldura. În momentul de faţă ecranele telefoanelor inteligente sunt fabricate din „indiu”, un metal rar foarte subţire. Cercetătorii spun că e atât de fragil, că poate fi tăiat cu un cuţit, fără prea mare dificultate.
„Chit că până acum nanofirele de argint au mai fost folosite pentru ecranele telefoanelor, nimeni nu a încercat să le combine cu grafen. E o inovaţie extraordinară, iar era dispozitivelor cărora li se crapă imediat ecranul pare să fie spre sfârşit. Costurile de producţie sunt şi ele foarte mici”, a spus profesorul Alan Dalton, potrivit telegraph.co.uk.