Cele mai interesante beneficii pentru sănătate ale rozmarinului includ capacitatea acestei plante de a îmbunătăţi memoria, de a reda starea de bine, de a reduce inflamaţia, a înlătura durerea, a proteja sistemul imunitar, a stimula circulaţia, a detoxifia organismul şi a-l proteja împotriva infecţiilor bacteriale, precum şi de a preveni îmbătrânirea prematură şi a menţine sănătatea pielii. (VEZI ŞI: Cât de sănătoase sunt nucile. Beneficii pentru persoanele cu diabet, rol antiinflamator, reduc riscul de boli cardiace şi accident vascular cerebral)
Originar din zona mediteraneană, rozmarinul este unul dintre cele mai cunoscute condimente. Denumit ştiinţific Rosmarinus officinalis, rozmarinul nu este bun doar în mâncăruri, ci şi pentru sănătate.
Deşi în cantităţi mici, cum sunt cele folosite pentru aromatizarea preparatelor, nu are un efect major asupra organismului, rozmarinul adăugat constant în mâncăruri poate permite corpului să acumuleze beneficii din compuşii organici şi din fitochimicalele unice prezente în frunze, spun specialiştii.
Potrivit celor mai recente studii, rozmarinul este un stimulator cognitiv, îmbunătăţind starea memoriei, inteligenţa şi concentrarea. Rozmarinul ar ajuta şi suferinzii de Alzheimer sau demenţă, fiind un supliment indicat în tratarea modernă a acestor boli. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile tincturii de mărar. Este indicată în numeroase afecţiuni feminine)
Aroma acestei plante este strâns legată şi de îmbunătăţirea stării de spirit. Rozmarinul ar înlătura simptomele stresului, fiind indicat şi în anxietate cronică.
Componentele sale activ sunt antioxidante şi anti-inflamatorii, rozmarinul fiind cunoscut şi ca un anticancerigen natural. Antioxidanţii formează o linie de apărare împotriva bolilor şi agenţilor patogeni care ameninţă sistemul imunitar.
Rozmarinul este cunoscut şi pentru acţiunea sa împotriva infecţiilor de natură bacteriană, mai ales cele ale stomacului. În plus, rozmarinul ajută la împrospătarea respiraţiei. Puneţi o crenguţă bogată de rozmarin într-un pahar cu apă fierbinte şi faceţi apoi gargară sau clătiţi-vă gura cu această apă pentru a elimina bacteriile şi a păstra o prospeţime naturală a respiraţiei pe toată durata nopţii. Rozmarinul acţionează şi ca un stimulator al circulaţiei sangvine, ajutând la oxigenarea organelor vitale. (VEZI ŞI: Beneficiile hreanului pentru sănătate. Întăreşte imunitatea, ajută inima, luptă contra cancerului şi…)
De sute de ani, rozmarinul este folosit şi ca analgezic, fiind indicat şi în tratarea migrenelor (prin simpla inhalare a aromei sale sau prin aplicarea unui decoct pe tâmple).
Unul dintre cele mai importante beneficii ale rozmarinului ţine de proprietăţile sale anti-inflamatorii. Carnosolul şi acidul carnosic sunt doi antioxidanţi puternici şi compuşi antiinflamatori găsiţi în rozmarin care au fost legaţi de reducerea inflamaţiei muşchilor, a vaselor de sânge şi a articulaţiilor.
Prin urmare, rozmarinul poate fi utilizat în tratarea eficace a tensiunii arteriale, a gutei, a artritei şi a leziunilor suferite în timpul efortului fizic sau al intervenţiilor chirurgicale. Rozmarinul este şi diuretic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea eficientă a toxinelor prin urină. (NU RATA, AICI: Proprietăţile ţelinei. Leguma plină de vitamine, minerale, electroliţi şi enzime benefice)