Anul 2017 a fost marcat de anomalii climatice: caniculă, tornade, furtuni violente care au curmat vieţi şi ploi abundente. Potrivit specialiştilor, toate aceste anomalii vor fi din ce în ce mai dese.
Peste doar o săptămână, România va fi cuprinsă de un val de frig, însoţit de lapoviţă şi ninsori, avertizează meteorologii. Experţii sunt îngrijoraţi şi că la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decât de obicei ruperea vortexului polar. Asta ar însemna că riscul de a avea o iarnă a extremelor creşte. Ceea ce se întâmplă zilele acestea cu vremea din România este provocat de un ciclon mediteranean.
„Trecem un episod în care un ciclon mediteranean ne aduce foarte multă umezeală şi se roteşte în aşa fel încât mai ia umezeală şi de pe Marea Neagră şi asta amplifică, îl alimentează şi cantitatea de precipitaţii este destul de mare”, a explicat climatologul Roxana Bojariu, pentru ştirileprotv.ro.
În această perioadă, temperaturile sunt anormal de reci, după ce au fost anormal de calde. Zilele acestea ar trebui să avem cu 4 grade în plus faţă de ce arată termometrele, pentru a fi în limitele normale ale perioadei. În plus, prognozele meteo arată că finalul lunii va fi chiar mai rece decât acum în unele zone. Estimările meteorologilor vorbesc despre minus 6 grade, minimă la munte.
Unele prognoze europene arată că am putea avea strat de zăpadă de 8-10 centimetri la munte şi la deal. Nu este exclus, având în vedere că anul acesta a fost plin de anomalii climatologice. Sfatul oamenilor de ştiinţă este să ne aşteptăm la cât mai multe extreme.
„Am început cu un ianuarie cu aproape 4 grade sub media la nivelul României pentru lunile ianuarie din intervalul 1981-2010, dar în schimb luna martie a depăşit cu 3,4 grade Celsius norma pentru lunile martie. Şi apoi lunile au depăşit în mod constant mediile lor lunare pentru referinţă. Instabilităţi foarte puternice, un sezon cu grindină foarte activ. Am avut din păcate acele fenomene până în toamnă: furtunile din vestul ţării, cu victime omeneşti din păcate”, a mai spus climatologul.