Reţetă empanadas. Avându-şi originea în Spania, aceste produse de patiserie umplute cu carne, brânză, fructe de mare, legume sau fructe sunt extrem de populare în America Latină şi în America de Sud. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă oferă o reţetă "clasică" de empanadas cu carne.
– un kilogram de carne tocată de porc sau de vită
– două cepe medii, tăiate cubuleţe
– doi ardei iuţi jalapeno tocaţi (pentru mai puţină iuţeală se scot seminţele)
– o jumătate de lingură de boia de ardei
– 800 de grame de roşii tăiate cubuleţe
– sare şi piper după gust
– o ceaşcă de coriandru proaspăt, tocat mărunt
– patru ceşti de făină
– două linguriţe de praf de copt
– două lingurinţe de sare
– o jumătate de pachet de unt tăiat în bucăţi mici
– o ceaşcă de apă rece
– un ou mare, bătut uşor, în amestec cu o lingură de apă (nu îl bateţi până nu sunteţi gata de dat la cuptor)
Într-o cratiţă înaltă prăjiţi carnea până nu mai e roz, cinci-şapte minute. Adăugaţi ceapa şi ardeiul iute, amestecaţi pe foc încă cinci minute, apoi puneţi boiaua de ardei şi roşiile. Mai ţineţi pe foc amestecul timp de 12-15 minute, până se îngroaşă. Asezonaţi cu sare şi piper şi adăugaţi coriandrul. Daţi apoi la rece.
Amestecaţi într-un castron făina, praful de copt şi sare. Adăugaţi untul cubuleţe şi amestecaţi până când aluatul devine fărâmicios. Puneţi suficientă apă încât aluatul să se lege.
Formaţi plăcinţelele (empanadas) folosind ca model o farfurioară. Decupaţi „cercurile” de aluat şi puneţi o lingură – două de umplutură în fiecare. Împăturiţi-le pe jumătate, astfel încât să obţineţi un „portofel”. Ungeţi cu ou şi sigilaţi marginile folosind o furculiţă, îndepărtând astfel şi eventualele bule de aer care se pot forma.
Pentru a coace empanadas trebuie să încălziţi cuptorul la 200 de grade. Aranjaţi plăcinţele pe o foaie de copt şi şi lăsaţi-le la cuptor până se rumenesc, aproximativ 30 de minute, rotind tava la jumătatea timpului.