Unul din cele mai importante obiective turistice de la noi, cunoscut pe plan mondial mai ales prin asociere cu numele lui Dracula, este castelul Bran. Puţină lume ştie că el nu mai este în proprietatea statului român, deşi a rămas în continuare în circuitul turistic. Încasările din taxele de vizitare merg însă către o familie veche nobiliară!
Castelul Bran aparţine, din mai 2009, lui Dominic de Habsburg. Atunci, castelul a trecut în proprietatea familiei Habsburg după ce timp de trei ani a fost lăsat în administrarea Ministerului Culturii. Pe lângă arhiduce, castelul aparţine şi surorilor sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, Familia de Habsburg administrează Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor. După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. A fost reamenajat şi parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructiferi, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizarea din perioada comunistă.
Proprietarii au amenajat şi un apartament, în turnul rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul rotund al castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare. A fost renovată şi casa administratorului, unde funcţionează un magazin de suveniruri, şi casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi corpul castelului, întrucât a fost necesară refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.
Castelul Bran a fost retrocedat în 18 mai 2006 arhiducelui Dominic de Habsburg, dar a rămas în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani. De la retrocedare, statul a trebuit să plătească chirie.