Un medic pe nume Leonid Rogozov s-a văzut pus în una dintre cele mai dificile situaţii şi la propriu de viaţă şi de moarte, pentru că s-a văzut nevoit să se opereze singur.
Totul s-a întâmplat când Leonid Rogozov avea 27 de ani, iar el făcea parte cea de-a şasea expediţie sovietică din Antarctica, în 1960–1961. Medicul era unul dintre cei 12 bărbaţi aflaţi în acel moment la baza Novolazarevskaya. Baza sovietică din Antarctica a fost construită până luna februarie 1961, iar cei 12 oameni s-au pregătit să aştepte trecerea lunilor grele de iarnă. În dimineaţa zilei de 29 aprilie, Rogozov a început să se simtă rău. Avea o stare de oboseală generală, era slăbit, avea febră şi stări de vomă. La scurt timp, au apărut şi dureri în zona abdominală, scrie Historia.
Rogozov s-a diagnosticat singur cu apendicită acută. Medicul avea nevoie de o intervenţie chirurgicală de rutină, un lucru banal oriunde în lumea civilizată, însă el nu se afla în lumea civilizată, ci izolat în mijlocul unui pustiu îngheţat. Mai mult, Leonid Rogozov era singurul medic al expediţiei ştiinţifice, notează şi BBC.
”Se pare că am apendicită. Încerc să-mi menţin calmul, chiar să zâmbesc. De ce să-mi îngrijorez prietenii? Cine ar putea să mă ajute?”, a punctat medicul în jurnalul său. Evacuarea bolnavului pe calea aerului era exclusă, din cauza furtunilor de zăpadă. Rogozov a încercat să se trateze cu antibiotice, dar starea lui generală s-a agravat rapid. Febra era tot mai mare, iar stările de vomă tot mai dese.
”Nu am dormit deloc noaptea trecută. Mă doare ca naiba! O furtună de zăpadă îmi biciuieşte sufletul, urlând ca o sută de şacali… Asta este… Trebuie să mă gândesc la singura soluţie: să mă operez singur… Este aproape imposibil … Dar nu pot să stau cu braţele încrucişate şi să nu fac nimic”, mai scria Rogozov în jurnal.
Nu a fost o decizie uşoară, dar Rogozov nu a avut de ales. Simptomele s-au agravat şi a fost forţat să efectueze auto-apendicectomia.
Leonid Rogozov a pus la punct fiecare detaliu al operaţiei, care a avut loc pe 1 mai 1961. Intervenţia chirurgicală a început la ora locală 2.00, medicul fiind asistat de doi colegi de expediţie, un meteorolog şi un şofer. După 30-40 de minute, Rogozov a început să ia scurte pauze, din cauza stării de oboseală şi ameţelilor. Operaţia a durat o oră şi 40 de minute. Pe parcursul intervenţiei, colegii lui Rogozov au făcut câteva fotografii. După operaţie, starea medicului s-a ameliorat. După o săptămână, a îndepărtat cusăturile de la operaţie şi, după încă o săptămână de convalescenţă, medicul şi-a reluat activitatea obişnuită. Tot restul vieţii, Rogozov a spus că această experienţă a fost precum cea de-a doua sa naştere.