Moţiunea iniţiată de către PSD şi ALDE împotriva guvernului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă ca urmare a votului care a avut loc miercuri în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.
UPDATE ORA 16:00 Dragnea: PSD iese întărit, luni mergem cu propunerea de prim-ministru la Iohannis
„Am preferat să nu ne prefacem că lucrurile merg foarte bine de dragul de a salva nişte aparenţe. Pentru noi a rămas cel mai important programul de guvernare care schimbă România în bine.
Este bine că PSD iese întărit, există în continuare presiuni ca această coaliţie să nu îşi ducă programul de guvernare până la capăt. Această încercare a câţiva cetăţeni, unii oameni politici, alţii oameni de afaceri a eşuat.
Nu se pune problema instalării majorităţii noului Guvern. Vă aduc aminte că în 2009 am dat jos guvernul Ungureanu cu 3 voturi, astăzi am avut mult mai multe.
Luni vom merge cu o propunere de premier la preşedintele Iohannis. Avem toate argumentele ca săptămâna viitoare să avem un nou guvern.
Viitorul premier trebuie să fie un om corect , un om responsabil, un om care să nu fie aventurier şi un om care să respecte programul de guvernare. În plus, trebuie să vină din PSD.
Sorin Grindeanu nu mai este membru PSD, trebuie să fie atent la cei cu care s-a aliat.
Nu este preocuparea mea să devin premier.
Am auzit că am jucat tenis cu oameni din servicii, nu înţeleg aceste afirmaţii. Nu ştiu cum am jucat tenis cu Ordonanţa 13″, a declarat Liviu Dragnea.
UPDATE ORA 15:00 Sorin Grindeanu, după ce Guvernul său a picat: Voi rămâne în PSD
„Important este ca românii să simtă cât mai puţin efectele acestei crize politice. PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD, care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-şi dea jos propriul guvern pentru că aşa vrea un singur om.
Sper din tot sufletul ca în 6 luni de zile să nu ajungem într-o situaţie similară. România nu ar merita aşa ceva. Le mulţumesc tuturor miniştrilor şi le spun că trebuie să vină la serviciu şi să-şi faca datoria. Până va fi numit un nou guvern trebuie să ne facem treaba.
Îi mulţumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult ce a făcut în ultimele zile. Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, compromisuri, să nu fac înţelegeri mai mult sau mai puţin oculte, să nu mă rog de nimeni, să nu negociez cu nimeni, ci să fiu corect, transparent şi să-mi fac datoria până la capăt. Aşa voi face, într-un mod onest. Aveam această datorie faţă de ţara noastră.
Eu am făcut un apel în parlament, dacă tot e aşa de mare încredere, de ce trebuie să fie votul controlat. Au fost vreo 4 rânduri de controale până ajungi la urna de vot. E o tehnică şi asta s-a văzut.
La vila Lac 1 m-am întâlnit cu Victor Ponta şi cu parlamentari din Timiş, Caraş, au fost mai mulţi. Eu l-am informat pe preşedinte despre situaţia şi votul din parlament, cum era normal. Informarea a plecat de la mine către preşedinte prin SMS şi apoi a urmat o discuţie telefonică.
Am preferat să aleg această cale pentru că o consider calea corectă faţă de România. Calea uşoară pentru mine ar fi fost să găsesc această solutie de compromis să mă înţeleg cu cei care mi-au propus. N-aş fi fost corect faţă de mine.
Îmi doresc ca viitorul premier să fie membru PSD.
Eu chiar am crezut că o să am în dreapta mea un prieten, care mă va ajuta. Eu am venit de la Timişoara din postura de preşedinte de CJ, nu am ridicat două degete că vreau să fiu prim-ministru, nu m-am autopropus, am fost chemat să ocup această funcţie şi primul meu răspuns a fost nu. Aveam foarte multe lucruri de făcut la Timişoara. Am cedat acestor rugăminţi ale colegilor mei, rugăminţi venite din dorinţa de a nu se pierde acele milioane de voturi pe care PSD le-a obţinut în alegeri. Am înţeles că e de datoria mea să rămân”, a declarat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă după ce Guvernul său a picat.
UPDATE, ORA 13:42 / Votul s-a încheiat, iar după numărătoare s-a constatat că moţiunea a trecut. Astfel că Guvernul Grindeanu a picat! Moţiunea a trecut cu 241 de voturi, potrivit numărării oficiale. Au fost 10 voturi împotrivă.
––––––––––––––––––––––––––––-
UPDATE, ORA 12:42 / A început votul. Parlamentarii sunt chemaţi în ordine alfabetică. Primii care votează sunt senatorii.
––––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE, ORA 12:13 / ”L-am ascultat pe domnul Sorin Grindeanu. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD—ALDE aşa cum au votat românii în decembrie. Guvernul nu a mers rău, a mers binişor, dar nu este de ajuns. Noi nu obţineam 45 la sută dintre voturi pentru ca România să o ducă mai binişor am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct. Ieri un coleg care a prezentat a fost luat cu mascaţi. Am crezut mult în Sorin Grindeanu. Din păcate, acum se agaţă de scaunul din Palatul Victoria. Va fi acuzat probabil de o atitudine lipsită de onoare. La toate întâlnirile nocturne la care au participat, despre ce s-a discutat?”, a spus Liviu Dragnea.
––––––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE, ORA 12:00 / Sorin Grindeanu a luat cuvântul şi a susţinut că nu vede niciun motiv pentru care ar merita demis.
”În decembrie 2016, chiar şi după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toţii cum Klaus Iohannis numeşte sau nu un premier de la PSD. Prima opţiune a PSD a fost respinsă şi acest lucru a durat două săptămâni, când România a stat fără buget şi în incertitudine.
În ianuarie, domul Dragnea m-a rugat să fiu prim ministru. Primul meu răspuns a fost nu. După care prietenii mei din PSD, colegi care se află azi în faţa mea, aţi insistat că ar fi bine să accept pentru stabilitatea României, pentru PSD, că am experienţă, că am fost ministru, că sunt un om onest şi muncitor. Am spus da şi pentru că Dragnea mi-a promis că e prietenul meu, că mă va susţine, că facem un guvern din miniştri competenţi pe care partidul îi susţine şi care o să-şi facă treaba. Am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus. De la Dragnea, la nici 6 luni, aflu brusc că guvernul nu prea îşi face treaba, că miniştrii sunt buni dar nu prea, că ţara totuşi nu e brusc în vest şi totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni înainte la partid, făcută de un singur om.
Era cu atât mai ciudat cu cât până în ultima clipă, la sfârşitul lui mai, domnul Dragnea spunea: Mă mulţumesc toate ministerele şi ca cetăţean şi ca preşedinte PSD INS şi Eurostat ne spuneau că economia merge foarte bine, că aveam cea mai mare creştere economică din Europa.
Cu toate astea, guvernul trebuia analizat şi remaniat V-a spus cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici şi nici românii nu înţeleg asta Nu înţeleg de ce atât scandal în PSD, la nici 6 luni după ce am câştigat alegerile cu un scor zdrobitor. E loc de mai bine, da, putem să vorbim în interior, să vedem ce putem schimba. După 6 luni de la alegeri, vrem să dam jos guvernul cu o moţiune a noastră, fără să ne ceară opoziţia, şi să ajungem iar la mâna domnului preşedinte Iohannis”, a spus Grindeanu.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE, ORA 11:25 / Şedinţa a fost deschisă de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. Sunt prezenţi 385 de parlamentari, din totalul de 464. Ordinea de zi a fost aprobată.
În sală a intrat un bărbat îmbrăcat în ie, purtând un instrument popular de cântat, care a stârnit aplauzele sălii. Bărbatul este deputatul PNL de Maramureş Corneliu Olar, care a venit îmbrăcat cu ie şi are un tulnic. El a fost poftit afară de Tăriceanu.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Pentru prima dată după 1989, un guvern trebuie să treacă testul unei moţiuni depuse de formaţiunile care l-au susţinut la învestire, însă rezultatul este incert în condiţiile în care partidele de opoziţie nu sunt dispuse să-i ajute pe social-democraţi să-şi dărâme propriul guvern, iar numărul susţinătorilor lui Grindeanu din rândul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.
Premierul Sorin Grindeanu se află în situţia inedită în care se va prezenta în faţa Parlamentului pentru testul votului de încredere cu o bancă ministerială aproape goală, întrucât aproape toţi miniştri au demisionat. Singurul care i-a rămas alături din echipa iniţială este ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, la care se adaugă Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului în locul lui Mihai Busuioc, anunţă realitatea.net.
Teoretic, PSD şi ALDE au cu 14 voturi mai mult decât minimul necesar pentru a trece moţiunea de cenzura Practic, sunt mai mulţi parlamentari PSD şi ALDE care nu vor vota pentru căderea Guvernului Grindeanu Guvernul Grindeanu va fi demis dacă PSD şi ALDE strâng, cel puţin, 233 de voturi De rezultatul votului de astăzi depind carierele politice ale lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea.