Valorile termice specifice primăverii vor continua să domine pe parcursul următoarelor două săptămâni în majoritatea regiunilor, însă, în acelaşi timp, vor exista perioade în care precipitaţiile vor fi prezente pe arii mai extinse, în special în zona Banatului, dar şi la munte, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 6 - 19 martie 2017, dată luni publicităţii.
În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor fi în scădere uşoară, de la o medie regională de aproximativ 13 grade la început, spre 11 grade pe 9 martie. Ulterior, vremea se va încălzi treptat şi temperaturile maxime vor urca spre o valoare medie de 15 grade. În intervalul 12 — 19 martie, regimul termic diurn nu va mai avea variaţii importante, iar media maximelor la scara întregii regiuni se va situa în jurul valorii de 12 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie relativ constantă pe tot parcursul intervalului de prognoză şi se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade. Probabilitatea pentru ploi se va menţine ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 7 martie, potrivit Agerpres.
Pentru zona Crişanei, în intervalul 6 — 10 martie, regimul termic diurn va fi caracterizat de o medie regională a temperaturilor maxime situată în jurul valorii de 12 grade, iar pe data de 11 martie o uşoară încălzire a vremii va determina o valoare medie regională a temperaturilor diurne de 14 grade. Începând cu data de 12 martie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor fi variaţii termice semnificative, iar maximele diurne se vor situa, în medie, între 10 şi 12 grade. Temperaturile nocturne vor marca o scădere, de la 6 — 7 grade în prima dimineaţă, până la aproximativ 2 grade Celsius între 7 şi 11 martie, iar pe 12 martie vor creşte uşor, spre 3 — 4 grade. Ulterior, din 13 martie până pe data de 19 martie, regimul termic nocturn se va menţine relativ constant şi va fi caracterizat de o valoare medie regională de aproximativ 1 grad Celsius, până la 2 grade Celsius. Va ploua pe arii mai mult sau mai puţin extinse în fiecare zi a intervalului de prognoză, iar pe 6 — 7 martie se pot înregistra cantităţi de apă moderate.
În Transilvania, vremea va fi caldă pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar regimul termic diurn va avea doar uşoare variaţii în acest interval, fiind caracterizat de o medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 12 grade în prima săptămână şi de valori de 8 — 10 grade în cea de-a doua săptămână, cu o tendinţă de creştere spre o medie de 12 grade în ultima zi. Temperaturile minime nocturne vor fi de cel mult 2 grade între 6 şi 10 martie, de 0 grade între 11 şi 13 martie şi de la—2 la—1 grad între 14 şi 19 martie. Vor fi precipitaţii pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse între 6 şi 9 martie şi, din nou, între 12 şi 16 martie, iar în jurul datei de 7 martie cantităţile de apă pot fi moderate.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureş, în intervalul 6 — 13 martie, vor fi temperaturi maxime, în medie, de 10 — 12 grade şi minime de aproximativ 2 grade. Între 14 şi 16 martie o uşoară răcire va determina valori diurne de 8 — 9 grade, pentru ca ulterior să se înregistreze o medie a maximelor termice de 10 — 12 grade. Temperaturile nocturne se vor menţine aproape constant în jurul valorii de zero grade, pe tot parcursul intervalului 14 — 19 martie. Vor fi precipitaţii în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar între 6 şi 8 martie, precum şi între 12 şi 16 martie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse, iar pe 6 — 7 martie cantităţile de apă pot fi moderate.
În Moldova, în prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse în medie între 12 — 14 grade, cu excepţia primei zile când se vor situa în jurul a 16 grade, şi medii ale minimelor de la 2 la 4 grade Celsius. Valorile termice vor scădea uşor în cea de-a doua săptămână, dar vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Maximele se vor situa între 10 şi 12 grade, iar minimele între 0 şi 2 grade Celsius. Local şi temporar va ploua slab în zilele de 6 şi 9 martie, precum şi în perioada 12 — 16 martie, iar în restul intervalului doar izolat vor fi ploi slabe, trecătoare.
În Dobrogea, vremea va fi caldă pe tot parcursul intervalului, cu maxime termice ce se vor încadra în medie între 12 şi 14 grade în prima săptămână şi între 10 şi 12 grade în cea de-a doua săptămână. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei şi va fi cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius. Va ploua slab pe arii restrânse în 6 martie, în jurul datei de 10 martie şi în perioada 13 — 16 martie. În restul intervalului, doar izolat se vor semnala ploi slabe, trecătoare.
În Muntenia, în prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse în medie între 14 — 16 grade şi medii ale minimelor între 3 şi 5 grade. Deşi valorile termice vor scădea uşor în cea de-a doua săptămână, acestea vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, cele diurne se vor încadra, în medie, între 12 şi 14 grade, iar cele nocturne vor fi în jurul valorii de 2 grade Celsius. Local va ploua slab în 6 martie, în noaptea de 7 spre 8 martie, în jurul datei de 10 martie, precum şi în perioada 13-16 martie. În restul intervalului, izolat mai pot apărea ploi slabe, trecătoare.
În regiunea Olteniei, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pe tot parcursul intervalului, astfel că maximele termice se vor încadra, în medie, între 13 şi 15 grade în prima săptămână şi între 12 şi 14 grade în cea de-a doua săptămână. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei şi va fi cuprinsă între 2 şi 6 grade Celsius. Va ploua temporar în perioada 6 — 10 martie, posibil moderat cantitativ în noaptea de 7 spre 8 martie, dar ploi slabe se vor semnala şi în intervalul 12 — 16 martie.
La munte, regimul termic nu va avea variaţii importante pe parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză şi va fi caracterizat de valori diurne de aproximativ 4 grade, în medie, în prima săptămână, şi de la 2 la 4 grade în cea de-a doua. Temperaturile nocturne vor fi uşor negative şi vor avea o valoare medie de până la—3 grade între 6 şi 13 martie, respectiv între—5 şi—4 grade pentru intervalul 14 — 19 martie. Precipitaţiile vor fi prezente la nivel local pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în jurul datei de 7 martie se pot înregistra cantităţi de apă mai importante.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.