Dacă sunteţi adepţii unei diete vegetariene, asa nu înseamnă că nu trebuie să fiţi atenţi cu alimentaţia. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ţineţi cont:
Alegeţi cu atenţie sursele de proteine
Întrucât proteinele din plante nu furnizează dintr-o singură sursă toţi aminoacizii necesari organismului, este recomandat să consumaţi o varietate largă de nuci, seminţe, leguminoase şi cereale integrale, care împreună asigură aportul aminoacizilor derivaţi din proteine.
Învăţaţi cum să înlocuiţi lactatele
V-aţi obişnuit să presăraţi parmezan peste salate, paste sau preparate la cuptor Optaţi pentru o formă vegetariană a acestuia, un produs care înlocuieşte brânza pe bază de soia.
Concentraţi-vă pe aportul de calciu şi vitamina D
Dacă alegeţi să excludeţi lactatele din dietă, le puteţi înlocui cu soia şi suc de portocale fortificate, lapte de migdale şi legume verzi.
Suplimentaţi aportul de zinc
Cu toate că zincul se regăseşte în multe alimente vegetariene, nu este atât de bine absorbit în organism precum cel care provine din carne. Alternativele alimentare sunt pâinea din cereale integrale, nucile, soia, leguminoasele şi măzarea.
Puneţi accentul pe grăsimile esenţiale omega-3
Dacă nu consumaţi peşte sau ouă, asiguraţi-vă aportul de grăsimi esenţiale omega-3 consumând seminţe de dovleac, seminţe de in, nuci şi ulei din soia.
(Răzvan Sava)