DAMIAN DRĂGHICI, cum nu l-ai cunoscut! Și-a colindat cu naiul părinții, care nu mai sunt
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Ultimul mesaj al generalului Coldea înainte să fie debarcat

Ultimul mesaj al generalului Coldea înainte să fie debarcat

De: Cancan 14/01/2017 | 23:36
Ultimul mesaj al generalului Coldea înainte să fie debarcat

Prim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, a fost suspendat din funcţie în urma scandalului generat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă. Mogulul media a fost pierdut de poliţişti în data de 19 decembrie, iar 20-21 decembrie se vorbea deja despre dispariţia acestuia. Înainte să-şi piardă statutul, generalul a transmis un mesaj public!

În revista Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea publică ultimul său editorial în data de 22 decembrie, adică la trei zile după dispariţia lui Sebastian Ghiţă. În acest editorial, Coldea vorbeşte despre ameninţarea terorismului şi despre complicatele relaţii internaţionale, arată stiripesurse.ro.

Revenind la nivel naţional, Serviciul este perfect conştient atât de seriozitatea ameninţării teroriste, cât şi de responsabilităţile care ne incumbă pentru protejarea ţării şi a cetăţenilor noştri, respectându-ne obligaţiile asumate atât în plan naţional, cât şi în calitate de membri NATO şi UE. De asemenea, filosofia de lucru a Serviciului, axată pe prevenţie şi pe identificarea timpurie a manifestărilor terorismului, a fost operaţionalizată cu mult efort din partea profesioniştilor anonimi ai SRI, cărora, în bună măsură, le datorăm astăzi faptul că România nu a fost lovită de atentate teroriste. Acest lucru nu înseamnă că nu au existat tentative, înseamnă însă că acestea au putut fi stopate în fază incipientă prin muncă asiduă, profesionalism, mecanisme adecvate de cooperare internă şi internaţională şi, mai presus de toate, printr-o dedicaţie cu adevărat patriotică a colegilor noştri.

În special în activitatea de prevenire, dar şi în cea de contracarare a ameninţărilor teroriste, SRI utilizează şi beneficiază de instrumentele adoptate la nivel comunitar, exemplul PNR (Passenger Name Record) fiind edificator în acest sens. Directiva PNR, adoptată de Consiliul UE în aprilie 2016, permite serviciilor de informaţii şi agenţiilor de aplicare a legii să poată identifica şi monitoriza călătoriile persoanelor suspecte de implicare în activităţi teroriste. Tendinţa observabilă la nivel european de cooperare deschisă, aplicată şi în timp real, de interoperabilitate şi conduită pro-activă se regăseşte şi în România, unde Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului nu doar şi-a dovedit viabilitatea, ci a constituit un model pentru alţi parteneri est-europeni.

Cu toate acestea, în prezent însă, date fiind evoluţiile în domeniu, resimţim din ce în ce mai acut necesitatea actualizării cadrului legislativ, pentru operaţionalizarea unor instrumente eficiente în lupta împotriva terorismului, existente deja la nivel european, aceasta fiind esenţială pentru derularea activităţii noastre şi în deplină concordanţă cu exigenţele democratice.

Modificarea legii nr. 535/2004 vizează, spre exemplu, includerea unor prevederi extrem de actuale privind realizarea intervenţiei contrateroriste sau care să acopere situaţiile de solo terorism, precum şi cele ale cetăţenilor europeni care se deplasează în zonele de conflict pentru a se alătura organizaţiilor teroriste (în special Daesh), iar ulterior revin pe continent cu intenţia de a comite atentate.

Instrumente extrem de utile în documentarea activităţilor de terorism sunt reprezentate de iniţiativa privind cartelele pre-plătite, în sensul achiziţionării unor astfel de cartele doar în baza actului de identitate, dar şi de existenţa unei evidenţe a turiştilor, pentru a identifica persoanele care tranzitează România în scop terorist (de exemplu către sau dinspre teatrele de război). Reglementări similare au fost deja adoptate în Germania, Spania, Danemarca, Belgia, Franţa, Luxemburg, state preocupate în egală măsură atât de asigurarea securităţii, cât şi de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Nu în ultimul rând, inter-conectarea bazelor de date ar permite identificarea, prevenirea, contracararea şi documentarea faptelor asociate terorismului şi criminalităţii organizate.

Toate aceste iniţiative, aflate azi în dezbatere sau chiar într-o fază de blocaj, au suscitat interesul legitim al publicului şi al mass-media, motiv pentru care cred că este important să existe o cunoaştere reală a utilităţii şi garanţiilor juridice pe care aceste instrumente le oferă cetăţenilor pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Personal, consider că este normal să existe o anumită tensiune permanentă între tendinţa statelor de a adopta instrumente legislative pragmatice pentru realizarea activităţilor de securitate naţională, şi posibilitatea exprimării unor păreri critice din partea societăţii civile, pe linia garantării drepturilor fundamentale. Am convingerea că o astfel de tensiune este inerentă unui stat democratic şi ea este constructivă pentru toate părţile implicate, atâta timp cât este susţinută de dezbateri corecte, purtate cu bună-credinţă, cu respect reciproc, cu o cunoaştere prealabilă a contextului general şi a legislaţiei comparate.

La final de an este momentul să recunoaştem din nou, cu gratitudine faţă de partenerii noştri din SNPCT, dar şi cu mândrie profesională, faptul că accentul pe latura preventivă (fără a fi nevoiţi să folosim armele în afara antrenamentelor), cooperarea deschisă şi pragmatică, disponibilitatea permanentă pentru lucrul în formate colaborative şi, nu în ultimul rând, profesionalismul celor cu atribuţii în domeniu au avut o contribuţie determinantă la succesele obţinute până în prezent pe linia prevenirii şi combaterii terorismului în plan naţional şi internaţional. Aprecierile şi gândurile mele îi includ aici pe toţi colegii noştri care lucrează în diferitele zone de competenţă anti şi contrateroristă a SRI: în domeniul informativ, în cel al intervenţiei antiteroriste, contrateroriste ori pirotehnice, asigurarea protecţiei pe aeroporturi, la ambasade sau pentru demnitari de rang înalt, asigurarea securităţii la bordul aeronavelor, controlul pasagerilor şi al bagajelor.

Noi, ca militari, dincolo de preocuparea permanentă de a ne ridica la nivelul încrederii acordate de cetăţeni Serviciului, ne-am asumat nemijlocit faptul că este parte din profesia noastră de credinţă să îndeplinim, în continuare, la aceleaşi standarde, misiunile încredinţate, de apărare a securităţii şi intereselor naţionale şi de protejare a românilor.

La sfârşitul unui an greu urez tuturor colegilor noştri şi familiilor acestora, partenerilor şi colaboratorilor noştri, tuturor românilor, Sărbători fericite şi în siguranţă alături de cei apropiaţi şi un An Nou cu linişte şi satisfacţii!”, scria Florian Coldea, pe 22 decembrie, în revista SRI. (Gabriel Niculescu)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor...
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în culmea fericirii: „Un nou capitol al iubirii noastre începe”
Claudia Puican și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima oară! Cei doi sunt în...
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Cutremur în România, duminică după-amiază
Cutremur în România, duminică după-amiază
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Liiceanu, atac dur la Călin Georgescu: Mă gândesc cu stupefacție...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii noastre”
Claudia Puican este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: „Un nou capitol al iubirii...
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut...
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se va schimba într-un mod pe care nici nu ni-l puteam imagina.”
Claudia Puican este însărcinată! Artiștii au făcut anunțul, alături de câteva fotografii! “Viața noastră se...
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că are un sindrom care îl bântuie
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că...
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
Zăpadă de Crăciun. Meteorologii au anunțat ce șanse sunt să ningă de Sărbători
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
Un MATEMATICIAN a reușit să rezolve o PROBLEMĂ veche de 60 de ani!
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...". Mărturisirea TULBURĂTOARE făcută de Ștefan Bănică,...
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Horoscop zilnic pentru luni, 15 decembrie 2024. Gemenii primesc o lecție
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Care este, de fapt, legătura dintre tensiunea arterială și ficat. Medicii atrag atenția românilor
Se înlocuiesc permisele auto. Cum vor circula șoferii. Decizie la Guvern
Se înlocuiesc permisele auto. Cum vor circula șoferii. Decizie la Guvern
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă asta
PPC, fostul Enel România, anunț important pentru clienți. Toți clienţii acestui furnizor trebuie să facă...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Câte persoane ar fi murit în urma ciclonului Chido în arhipelagul francez Mayotte
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa ceva?
Călin Georgescu, demolat. A făcut o greșeală de neiertat: Ce patriot adevărat își dorește așa...
Misterul care îi chinuie pe români de peste 500 de ani. S-a înfiripat pe o legendă străveche
Misterul care îi chinuie pe români de peste 500 de ani. S-a înfiripat pe o...
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
Orașele din România în care va ninge de Sărbători. Prognoza oficială Accuweather
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu Gigi Becali: E cea mai bogată femeie din România!
L-a curăţat amanta! Cum s-a putut prăbuşi averea miliardarului român care a fost rival cu...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată harta siguranței în Capitală
Cele mai sigure cartiere din București. Care sunt, de fapt, zonele de evitat. Așa arată...
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în haită n-are teamă de nimic
Animalul care poate să facă prăpăd pe lângă casele oamenilor. Trăiește în România și în...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×