Chiar dacă este un proces natural şi inevitabil, a îmbătrâni pare să fie în societatea actuală un fenomen care trebuie evitat sau încetinit cu orice preţ. Iată ce alimente trebuie să consumăm ca să incetinim procesul de îmbătrânire. Dr. Mihaela bilic, medic primar nutriţie, a prezentat pentru revista Ciao! secretele cu care putem încetini acest proces ireversibil.
Seleniul, zincul şi cuprul sunt minerale esenţiale pe care trebuie să le consumaţi, dacă vreţi să încetiniţi îmbătrânirea. Seleniul este larg răspândit în alimente, prin urmare este uşor de acoperit necesarul zilnic din produse precum: ficat, peste gras, fructe de mare, carne, ouă, ciuperci, ceapa, orez, seminţe de susan, cereale integrale. Doza recomandată de zinc este de 10 mg/zi, iar sursele alimentare sunt foarte variate: carne, peste, fructe de mare, iaurt, seminte. Un aport excesiv de zinc este toxic, scade imunitatea şi împiedică absorbţia de cupru şi fier din alimente. Cele mai bune surse alimentare de cupru sunt: organele (ficat), fructele de mare. ciupercile, seminţele (susan, floarea soarelui) şi fructele oleaginoase (nuci, caju).
Încercaţi să consumaţi cât mai multe vitamine (C, E şi A). Cea mai mare cantitate de vitamina C o găsim în: kiwi, ardei gras, căpşuni, citrice, broccoli, fructe de pădure, gutui, roşii, spanac şi toate legumele cu frunze verzi. Aportul recomandat de vitamina E este de 15 mg/zi şi poate fi obţinut cu uşurinţă dintr-o lingură de ulei de floarea soarelui. Alte surse de vitamina E: ulei de măsline sau rapiţă, germeni de grâu, avocado, seminţe de dovleac sau floarea soarelui, fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale) şi ouă. Vitamina A se găseşte în lapte, peşte gras, ficat, ouă, unt, brânză, morcovi, caise, spanac, broccoli, mango şi dovleac.
Acizii graşi ajută la încetinirea îmbătrânirii pielii. Aportul de acizi graşi esenţiali omega 3 reccomandat zilnic este de 1,5 – 2 grame. Este nevoie de 2 – 4 mese / săptămână care să conţină somon, ton, macrou, sardine, sau hering pentru a acoperi acest necesar. În afară de peştele gras, acizii omega 3 se găsesc în seminţe de in sau boabe de soia.
Încercaţi să consumaţi cât mai mulţi carotenoizi. Aceştia sunt prezenţi în toate legumele şi fructele de culoare portocalie, roşie sau verde închis: morcovi, spanac, varză, dovleac, ardei gras, roşii, broccoli, caise, pere, piersici, mango, pepene galben. Carotenoizii sunt solubili în grăsime, de aceea este bine să adăugaţi puţin ulei peste legume pentru a le creşte absorbţia. Şi ciocolata neagră încetineşte îmbătrânirea.
Ponturi anti-imbătrînire:
– somn minimum 7 ore pe noapte
– absenţa fumatului
– activitate fizică regulată
– moderaţia sau chiar abstinenţa de la alcool
– mese regulate şi echilibrate nutritiv
– menţinerea greutăţii corporale în limite normale