O femeie din localitatea vasluiană Giurcani, care a dispărut de la Spitalul Municipal de Urgenţă Bârlad, la trei ore după ce a fost adusă cu ambulanţa, fiind externată de medicul de gardă ”pe propria semnătură”, a ajuns acasă după 11 zile, în care familia a căutat-o neîncetat, într-o stare jalnică.
Femeia în vârstă de 46 de ani, cunoscută cu afecţiuni psihice, a fost transportată la spital cu ambulanţa, în urma unei tentative de suicid. Rudelor nu li s-a permis să o însoţească în ambulanţă, astfel că au căutat o altă maşină pentru a se deplasa la spital. Nora femeii a ajuns la spital, după trei ore, însă nu a mai găsit-o.
Familia a sesizat dispariţia la 112. După 11 zile de căutări disperate, femeia s-a întors singură acasă. Era speriată, prezentând leziuni pe tot corpul şi un traumatism cranian. Ea a povestit rudelor că după ce a ieşit din spital a fost luată cu forţa de nişte cetăţeni de etnie rromă, dusă la domiciliul, unde timp de 11 zile a fost agresată fizic şi sexual în fiecare zi. Medicii legişti, care au examinat-o, au confirmat că femeia a fost victima unor agresiuni fizice şi sexuale violente.
După ce a ajuns acasă, rudele femeii a anunţat imediat Poliţia, iar în urma cercetărilor, poliţiştii au identificat un suspect:Viorel Halîngă (55 ani). Miercuri seară, bărbatul a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, fiind prezentat în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, fiind acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal şi viol.
Judecătorii au emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Reprezentanţii spitalului din Bârlad consideră că nu au nicio responsabilitate în acest caz, invocând faptul că medicul de gardă a apreciat că starea femeii era bună, era orientată în timp şi spaţiu, iar datele privind lipsa discernământului nu ar fi avut. Reacţia spitalului: ”Medicul nu se poate opune externării”.
”Pacienta a fos adusă în Compartimentul de Primire al Urgenţelor în jurul orei 11. A fost consultată de medicul de gardă, i s-au recoltat analize, însă nu punea probleme, nu prezenta arsuri. A primit tratament potrivit protocolului, ulterior solicitând externarea pe propria semnătură. Medicul de gardă a permis externarea, având în vedere că femeia era orienta spaţio-temporal, era coerentă în discuţie. De multe ori familiile confundă boala psihică cu lipsa discernământului. În cazul de faţă, dacă aparţinătorii aveau documente care să ateste că pacienta nu are discernământ trebuiau să le prezinte echipajului de la Ambulanţă şi, în mod cert, li s-ar fi permis să o însoţească. Nu ştim ce recomandări avea pacienta de la medicul psihiatru curant, dacă există vreun document referitor la eventuala lipsă a discernământului. Atât timp cât medicul nu are documente în acest sens, nu se poate opune externării, dacă pacientul, a cărui stare de sănătate nu pune probleme, o solicită”, a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad.