Un nou scandal pare să fie pe punctul de a exploda în sistemul medical românesc, iar acuzat că şi-ar fi platit un drum până în străinătate cu o ambulanţă de la stat este şi Gigi Becali, printre alţi oameni influenţi.
În urmă cu puţin timp, în această seară, Gigi Becali a fost în direct la un post de televiune, acolo unde a avut o primă reacţie faţă de acuzaţiile care i se aduc, potrivit cărora ar fi folosit o ambulanţă pentru un transport în afara graniţelor ţării.
„Eu am sunat la ambulanţă şi am zis că plătesc totul. Era vorba de un călugăr cu o boală gravă. Mi-a adus chitanţa şi am plătit. De ce să plătesc eu dacă am făcut totul legal? Era o situaţie foarte gravă. El nu putea să meargă cu maşina. Nu am făcut nicio nelegiuire. Nu mai ştiu cât a costat vreo mie şi ceva de euro. Eu spun că e o faptă bună nu că trebuie să fiu condamnat pentru asta“, a declarat Gigi Becali.
Şoferi şi doctori susţin că au fost puşi de directoarea Alis Grasu să transporte pacienţi ”din familia unui multimilionar, un mare avocat, un procuror şi o persoană din conducerea unei mari firme private” deşi nu erau nici urgenţe şi nici cazuri sociale, potrivit Tolo.ro.
„Încă de acum două luni, de când a venit Alis Grasu ca şefă, anumiţi şoferi de încredere, selectaţi de directoare, fac transporturi externe cu pacienţi. Aceşti pacienţi fie sunt duşi la tratament în străinătate, fie sunt aduşi de acolo. Înţelegem că aţi folosit timpul ca să confirmaţi ceea ce v-am zis. Acum vedem cum, în cazul Gyuri Pascu, directoarea aruncă totul pe medic, spunând că „actul medical este 100% răspunderea medicului” şi că astea sunt resursele. Păi dacă resursele nu sunt puse să facă lucruri pentru pile, poate că rămîn mai multe pentru pacienţi, nu?! Ambulanţa a ajuns loc de afaceri private asta s-a întâmplat şi acest lucru demotivează oamenii şi pune în pericol pacienţii“, a povestit un şofer de pe ambulanţă.
Omul mai spune că pentru a beneficia de o ambulanţă care să te transorte la un spital din străinătate trebuie să scoţi din buzunar câteva mii de euro. Aceşti bani se dau cash direct la directoare.
„Tariful perceput este, de exemplu, la o Ambulanţă de tip C, 2.000 – 3.000 de euro. Sunt secrete pentru că un om obişnuit nu ştie de ele. Traseele maşinilor nu pot fi justificate. Iar banii se dau cash direct la directoare, fără ca şoferii sau eventualul asistent sau medicul însoţitor să îi vadă“, mai adaugă barbatul.
„Unul dintre primii cinci avocaţi ai României, cineva din procuratură, tatăl unui multimilionar, pila unui şef de mare companie privată din România care are influenţă la stat. Sunt câteva exemple. Ce fac ei? Apelează la un serviciu al statului, pe care-l plătesc mai puţin decât ar plăti o ambulanţă privată. Numai că ambulanţele publice nu au voie să facă transporturi decât dacă sunt urgenţe sau cazuri sociale. Două cazuri cred că au fost sociale din cele pe care am fost puşi să le transportăm!“, a mai spus şoferul de ambulanţă. Acesta a precizat că transporturile s-au făcut în Germania, Italia, Grecia, Austria, Turcia şi Bulgaria.