Clădirea celei mai bogate Primării din România pare blestemată. După ce un incendiu puternic a izbucnit în anul 2009, în vechea clădire a Primariei Sectorului 1 din Capitală, un nou moment de panică a fost fotografiat luni seara, în jurul orei 22:30, de CANCAN.ro, site-ul nr 1 din România, când au ajuns nu mai puţin de 7/8 maşini de Pompieri în faţa Primăriei.
Cei care trec prin faţa Primăriei Sectorului 1 din bulevardul Banu Manta din Capitală, au putut observa o statuie, îmbrăcată în armură medievală. După ce a fost salvat din incendiul din 2009 care a distrus o mare parte din acoperiş, soldatul „cocoţat“ la ultimul etaj al clădirii are un „frate geamăn“, la parter!
Povestea lui Pandelică, străjerul care păzeşte Primăria Sectorului 1
Pandelică este cel care priveşte oraşul tocmai de pe acoperişul instituţiei, începe din anul 1936. Cu o alură de palat florentin, frumuseţea arhitecturală a Palatului Comunal din Bulevardul Manta nr.9 se remarcă prin turnul înalt terminat cu un foişor ascuţit, dominat de statuia unui străjer în armură medievală.
În perioada interbelică, turnul era cel mai înalt din zonă, iar pompierii aveau sarcina de a supraveghea totul din interior, de la înălţimea de 56 de metri. Funcţionarii adminsitraţiei locale de la acea vreme s-au tot gândit ce nume să-i dea statuii din vârful clădirii. Ce idee le-a venit? Să-l boteze pe soldatul de aramă după numele celui mai renumit pompier: Pandelică. De atunci, toţi ştiu cum se numeşte soldatul cocoţat pe clădirea Primăriei Sectorului 1.
Alexandru Dimitriu, „tatăl“ lui Pandelică
Pe strada Episcop Radu, la numărul 29, se află fosta reşedinţă a tinichigiului ornamentist Alexandru Dimitriu. Pe acoperişul casei se înalţă măiestuos un cavaler de 3,5 metri înălţime în armură care ţine în mână un ciocan, semn distinctiv pentru breasla meşterilor fierari. Este „Omul de Aramă“, „frate„ cu Pandelică, care se află cocoţat în vârful Primăriei Sectorului 1. Ambele lucrări fiind creaţia lui. Acesta a realizat decoraţiunile metalice pentru numeroase clădiri publice şi religiosae, precum Ateneul Român, Palatul Patriarhal, Gara de Nord, Palatul Fundaţiei Regale Carol I şi multe altele.