Analize de laborator au fost efectuate de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică şi au arătat că cei mai mulţi dintre turişti folosesc Marea Neagră pentru necesităţile fiziologice. În urma acestor teste, cercetătorii au descoperit prezenţa mai multor bacterii periculoase.
Ultimele rezultate arată că în zonele de îmbăiere de pe litoral există Escherichia coli (E.coli), dar şi mai multe tipuri de enterococi. E.coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor. Această bacterie este principala cauză a unor boli diareice şi infecţii urinare. Enterococul face parte şi el din flora intestinală a sistemelor digestive ale aproape tuturor organismelor vii.
Potrivit documentului publicat de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa valoare de referinţă a analizelor publicate este de 100 unităţi/100 ml. Cea mai mare concentraţie de E.coli a fost depistată la punctul de recoltare Saturn I – Plaja ADRAS, cu 132 unităţi, următoarea pe listă fiind Cordon Venus – Saturn 2 – Plaja Actetis cu 121 de unităţi, iar pe locul 3 este apa din zona Venus I – 2 Hotel Afrodita, cu 91 de unităţi.
Apa cea mai puţin contaminată se află în zona Cap Aurora 2 – Hotel Onix, aici fiind depistate doar 51 de unităţi. Cea mai mare valoare de Enterococi a fost tot în apa din zona plajei Adras, cu 98 de unităţi, urmată şi de această dată de zona de îmbăiere din dreptul plajei Actetis cu 96 de unităţi şi pe locul trei, apa din zona Restaurantului Calipso din Venus cu 89 de unităţi. Cel mai puţin prezenţi, au fost 19 unităţi în zona de recoltare Neptun II.
Potrivit reprezentanţilor DSP nu există restricţii de îmbăiere, valorile fiind totuşi mici pentru a fi periculoase, totuşi nu este recomandată înghiţirea apei mării.