Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Augustin Lazăr, a precizat că nu existau suspiciuni că patronul Hexi Pharma ar fi vrut să se sustragă urmăririi penale. Lazăr a spus că patronului Hexi Pharma urma să i se aducă la cunoştinţă că este învinuit pentru înşelaciune în formă agravantă, potrivit news.ro.
„În ultimile zile a avut loc o activitate susţinută a organelor poliţieneşti de a ridica documentele relevante pentru cauză, contracte de vânzare-cumpărare cu diverse spitale, iar aceste documente urmau să fie evaluate astăzi, pentru a se stabili prejudiciul în cauza. Urma să i se aducă la cunoştinţă ipoteza de învinuit pentru înşelaciune în formă agravantă. Astăzi se va face evaluarea şi se va şti un prejudiciu. Era iminentă extinderea urmăririi pentru fapta de înşelăciune faţă de Condrea, iar dumnealui trebuia să ia la cunoştinţă şi să-şi pregatească apărarea”, a spus procurorul general al României.
Augustin Lazăr a mai spus că nu existau suspiciuni că Dan Condrea ar fi intenţionat să se sustragă urmăririi penale.
„Vreau să vă asigur că avem resursele necesare şi că lucrurile se vor clarifica cu referire la toate faptele şi la toţi participanţii. Nu existau suspiciuni că Condrea ar fi urmărit să se sustragă urmăririi penale. (…) Ancheta s-a desfasurat exact aşa cum trebuia să se desfăşoare, a fost o desfăşurare de resurse serioase, la un moment dat au lucrat circa 150 de poliţişti din toată ţara pentru a ridica documente. Au fost desemnaţi mai mulţi procurori care coordonează acestă cauză. Ancheta a mers într-un ritm alert”, a precizat procurorul general Augustin Lazăr.
”Indiciile sunt foarte puternice”, a mai spus Lazăr, întrebat fiind dacă se cunoaşte cu siguranţă că Dan Condrea era la volan. ”Vorbim de autoturismul firmei, de acte”, a spus el.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a mai spus că în condiţiile în care luni se evaluează prejudiciul în cazul Hexi Pharma, pentru extinderea urmăririi penale era iminentă chemarea lui Dan Condrea pentru a i se comunica o nouă învinuire şi “s-ar fi putut întâmpla multe lucruri pe care el le-a ştiut”.
Întrebat dacă există certitudinea că persoana care a decedat în accidentul care a avut loc duminică seara este Dan Condrea, procurorul general al României a spus: “Este vorba de o cercetare în curs şi nu ar fi bine să comentăm acest aspect, deşi indiciile sunt foarte puternice în acest sens. Adică este vorba de autoturismul acestei firme, de o persoană care are asupra sa documentele respective şi sunt indicii puternice că este vorba de acea persoană, care este în curs de identificare”.
Augustin Lazar a precizat că, de regulă, în cazul unui accident de circulaţie cu moartea persoanei, se face cercetare pentru ucidere din culpă, pentru a se vedea circumstanţele în care a survenit decesul acelei persoane.
Procurorul general al PICCJ a mai spus că, în dosarul Hexi Pharma, în ultimele zile, organele de cercetare, coordonate de procurori, au ridicat mai multe documente, printre care şi contracte de vânzare-cumpărare privind produsele Hexi Pharma la spitalele din Capitală şi din alte localităţi, în baza cărora luni să fie stabilit prejudiciul în cauză.
“Pentru a putea aprofunda ancheta şi pentru o eventuală extindere a urmăririi penale, era iminentă chemarea celui în cauză pentru a i se aduce la cunoştinţă noua învinuire. Există indicii foarte serioase că astăzi ar fi fost evaluat prejudiciul şi s-ar fi putut întâmpla mai multe lucruri pe care el (Dan Condrea, n.r.) le-a ştiut. De regulă, cel în cauză ştie cel mai bine când este un prejudiciu mare. Toată lumea intuieşte ce se întâmplă, ce măsuri preventive se iau în astfel de situaţii”, a mai spus Lazăr.
Lazăr a mai spus că ancheta cu privire la evenimentul rutier va fi instrumentată de aceeaşi echipă de procurori care lucrează şi în dosarul dezinfectanţilor folosiţi în spitale.
Anchetatorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ au anunţat că decesul patronului Hexi Pharma nu va împiedica desfăşurarea anchetei în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale. Procurorii spun ca dosarul îşi va urma cursul firesc, se vor administra probe şi vor fi audiate mai multe persoane.