Computerele au devenit o necesitate în ziua de azi, însă pentru persoanele care îşi petrec întreaga zi la birou în faţa lor pot fi foarte nocive.
Blefarita este o afecţiune adesea întâlnită în rândul acestora şi se manifestă prin umflarea şi înroşirea pleoapelor. Indiferent dacă ecranul în faţa căruia îţi petreci timpul este al unui telefon, al unei tablete sau al unui laptop, această afecţiune este aproape inevitabilă atunci când nu faci pauze pentru a-ţi odihni ochii.
Oboseala, durerea şi uscăciunea corneei sunt şi ele simptome ale blefaritei. Cauza principală a blefaritei este rata mai mică de clipire, care scade cu până la 60% din cauza luminii puternice a ecranelor de orice fel. Astfel, ochii nu mai sunt lubrifiaţi cum trebuie cu ajutorul lacrimilor, iar acest lucru duce la inflamaţii locale şi disconfort. Senzaţiile pot fi amplificate şi de utilizarea aparatelor de aer condiţionat, care usucă şi ele corneea prin evaporarea mai rapidă a lacrimilor.
Pentru a preveni blefarita, medicii recomandă modificarea setărilor monitoarelor astfel încât iluminarea acestora să fie cât mai mică. De asemenea, poţi încerca să îţi controlezi rata de clipire şi să o faci mai des atunci când stai în faţa unui ecran. Pauzele sunt şi ele un lucru benefic pentru ochii tăi, iar lacrimile artificiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor blefaritei.
Ruxandra Pătru