Indiferent dacă îl foloseşti pentru a-ţi exprima acordul, aprobarea sau entuziasmul moderat, este imposibil să nu fi preluat cuvântul "OK" din engleza americană. Care este povestea lui şi ce însemna la origini?
Pe 23 martie 1839, editorul publicaţiei Boston Morning Post a publicat un articol în care a folosit pentru prima oară abrevierea „o.k.” pentru a desemna expresia „all correct” (totul în regulă). În acea vreme, abrevierile care nu aveau nici o legătură cu iniţialele cuvintelor pe care le reprezentau erau foarte în vogă, cât timp se asemănau cu acestea din punct de vedere fonetic („oll correct”). Aşa că totul a început ca o glumă.
La alegerile din America din anul 1840, s-a întâmplat ca iniţialele ironice să coincidă cu porecla unuia dintre candidaţi, Old Kinderhook (Martin van Buren). În acelaşi an, susţinătorii acesuia au format Clubul OK. Întâmplător sau nu, apogeul telegrafului a avut loc în aceeaşi perioadă, iar această abreviere a devenit foarte la îndemână pentru toţi cei care trimiteau telegrame. Astfel, „OK” a devenit unul dintre cele mai populare cuvinte americane şi a fost preluat până în prezent în foarte multe alte limbi.
Ruxandra Pătru