Renumitul bucatar Jamie Oliver a castigat razboiul cu Mc Donalds, care a fost obligat de justitia americana sa scoata din carnea procesata o substanta chimica considerata periculoasa.
Este vorba despre hidroxidul de amoniu, care facea resturile de carne comestibile!
In urma cu ceva timp Jamie Oliver a descoperit o substanta aflata in burgerii de la Mc Donalds, hidroxidul de amoniu, substanta chimica cu care carnea de vita este umpluta. Bucatarul crede ca aceasta era introdusa deliberat, fara sa fie luate in considerare efectele asupra sanatatii
Jamie Oliver spunea ca mancarea de la McDonald’s in forma bruta, fara a fi „spalata” cu aceasta chimicala, poate fi consumata doar de caini. Ba mai mult, pentru a-si dovedi acuzatiile, Jamie a aratat la TV substanta roz produsa in urma proceselor chimice in care se utilizeaza hidroxid de amoniu .
In Anglia si Irlanda amestecul de vita nu a fost folosit, aceste tari optand pentru carne proaspata de la fermieri. In urma campaniei sale, Jamie Oliver a reusit sa castige procesul, iar Mc Donalds a scos din productie amestecul de vita cu hidroxid de amoniu.
Totusi, se pare ca Mc Donalds nu incalcase legile americane, pentru ca in SUA utilizarea de hidroxid de amoniu este aprobata de Ministerul Agriculturii din Statele Unite, iar consumatorii nu sunt informaţi cu privire la utilizarea acestei proceduri.
(Gabriel Constantinescu)