Zeci de mii de imigranti se afla deja pe teritoriul Romaniei, din care mai bine de 4.000 sunt sirieni. Guvernul si Consiliul Suprem de Aparare al tarii au aprobat deja "relocarea" strainilor, desi Constitutia interzice expres asta!
Teama de emigrantii din Orientul Mijlociu a revenit la ordinea zilei dupa oribilele atentate din Franta, avand in vedere pericolul real ca printre refugiatii din calea razboiului sa se afle si veritabili teroristi. Mai mult, avand in vedere cifrele publicate de analistul militar Radu Tudor, exista posibilitatea ca membri ai unor celule teroriste sa se afle deja pe teritoriul Romaniei!
Astfel, potrivit unei informari din luna septembrie de la Ministerul Afacerilor Interne, in tara noastra erau, la acel moment, 59.085 de migranti, dintre care 4.236 sirieni. Cifra cuprinde toti migrantii din Romania, de la intrarea lor pe teritoriul tarii, cu ani in urma, incluzandu-i si pe cei intrati dupa declansarea crizei europene a refugiatilor. Potrivit presei, in luna octombrie ar mai fi intrat in Romania alti 300 de refugiati!
Totul face insa parte dintr-un plan bine pus la punct, dupa ce Romania a acceptat cotele de migranti stabilite de UE. Acest lucru a fost legiferat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, care a aprobat pe 17 septembrie planul „Relocarea de populatie pe Teritoriul Romaniei”. Acest lucru a determinat ample discutii in mediul online, pornind de la identitatea cuvintelor „relocare” si „stramutare”, in conditiile in care Constitutia Romaniei interzice stramutarea de populatii straine pe teritoriul Romaniei.
STRAMUTÁ, stramút, vb. I. 1. Refl. si tranz. A (se) muta in alt loc, in alta parte; a(-si) schimba locul, sediul, locuinta.(DEX 98)
STRAMUTÁRE, stramutari, s. f. Actiunea de a (se) stramuta si rezultatul ei (DEX 98)
Cuvantul „RELOCARE” nu e trecut in DEX, dar vom luat definitia sa din dictionarul englez de unde a fost preluat
RELOCATE – to move to a new place (Merriam-Webster) ‘RELOCA – a muta intr-un loc nou’
RELOCATION – the action to relocate ‘RELOCARE – actiunea de a reloca’
Astfel, cel putin din punct de vedere lingvistic, „Relocare” e sinonim cu „Stramutare”
Constitutia Romaniei. Articolul 3 (4) „Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine”.
Ministerul de Interne a realizat in colaborare cu Guvernul si in acord cu Administratia Prezidentiala STRATEGIA NATIONALA PRIVIND IMIGRATIA pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul 2015. Decizia a fost luata de Guvern in 16 septembrie. Documentul a fost transmis CSAT.
Documentul vorbeste oficial de RELOCAREA de populatie pe teritoriul Romaniei.
Mai mult, se vorbeste de un program national de relocare si de respectarea obligatiilor la nivel international. Documentul afirma ca relocarea de migranti este un avantaj pentru Romania.
Documentul spune ca relocarea va fi un proces care va continua, inclusiv prin modificarea legislatiei in domeniul azilului si continuarea pregatirii personalului institutiilor implicate in desfasurarea operatiunilor de relocare a refugiatilor in Romania
Fragmente din Programul de Relocare aprobat de CSAT
„IV.4. Asumarea obligatiilor Romaniei ca stat de relocare a refugiatilor
Stabilirea programului national de relocare are ca avantaje, alaturi de respectarea obligatiilor asumate la nivel international privind protectia refugiatilor si imagine favorabila pe plan extern,
Selectarea refugiatilor ce urmeaza sa fie relocati in functie de propriile criterii nationale si atragerea de fonduri comunitare, operatiunile de relocare fiind finantate prin Fondul European pentru Azil, Migratie si Integrare.
Directii de actiune:
Continuarea programului de relocare a refugiatilor in Romania;
Participarea la schema comuna a UE de relocare si la mecanismul de solidaritate intre statele membre ale UE si modificarea legislatiei in domeniul azilului care sa permita includerea persoanelor cu protectie subsidiara in categoria beneficiarilor masurilor de relocare intra-UE;
Continuarea pregatirii personalului institutiilor implicate in desfasurarea operatiunilor de relocare a refugiatilor in Romania;
Implicarea activa la procesul comun UE privind stabilirea de reguli pentru un cadru de efectuare a transferurilor de persoane care are au dobandit o forma de protectie internationala.”
Iata ce prevede CONSTITUTIA ROMANIEI
(1) Teritoriul Romaniei este inalienabil.
(2) Frontierele tarii sunt consfintite prin lege organica, cu respectarea principiilor si a celorlalte norme general admise ale dreptului international.
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete. in conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii.
(4) Pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine.
(Gabriel Constantinescu)