In inima Bucurestiului, la Piata Unirii, unele dintre fantanile arteziene construite pe vremea socialismului, au ajuns loc in care rugina si mizeria s-au instaurat de ani buni. In asteptarea reconditionarii, locul s-a transformat intr-o groapa de gunoi.
Unul dintre semnele pe care socialismul le-a lasat pe obrazul Bucurestiului este reprezentat de zona care leaga Palatul Parlamentului (Casa Poporului – Piata Constitutiei) de Piata Alba Iulia. Un coridor de blocuri care pleaca de langa fundatia celei mai mari cladiri din Europa, a doua din lume, dupa Pentagon, si care se intinde, drept, pe o lungime de cativa kilometrii.
Parte din visul lui Ceausescu
Pe tot parcursul acestei magistrale de beton, parte din Centrul Civic care s-a ridicat maret sub soarele cumunist peste maruntaiele cartierului Uranus, Ceausescu a cerut sa se contruiasca mai multe fantani arteziene.
Decaderea
Unii le-au considerat un veritabil kitsch, altii au luat de buna mostenirea lasata de dictator.
Ani de zile, prin negura tranzitiei, fantanile taiate in marmura ale lui Ceausescu s-au degradat si au ajuns niste ruine innegrite de timp din care apa a tasnit cu tot mai putina presiune.
Anul trecut, in luna octombrie, municipalitatea a reusit sa reconditioneze o buna parte dintre fantani, acestea au prins culoare si au devenit, din nou, obiective turistice pentru turisti si pentru bucurestieni.
Gunoaie, pomi crescuti dintre placile de marmura, rugina peste tot
Totusi, un ansamblu aflat chiar in Piata Unirii a ramas, in continuare, in paragina. Aici, nesimtirea oamenilor si nepasarea autoritatilor au dus la un tablou care nu face cinste unei capitale din Uniunea Europeana.
Gunoaie aruncate peste tot, rugina, pomi care au crescut din locul in care, in trecut, tasnea apa. La cativa pasi de km 0 al Romaniei se contureaza o groapa de gunoi, intr-un loc in care turistii ar trebui sa se opreasca si sa consume bateriile aparatelor de fotografiat.
CITESTE SI:
Accident spectaculos la Piata Unirii! O masina s-a rasturnat intr-o fantana arteziana!
Fantanile colorate
In decursul anilor de dupa Revolutie, primarii Capitalei si-au tot facut planuri cu fantanile de la Unirii. Daca dupa 1989 zona pietonala din jurul acestor fantani a fost deschisa circulatiei rutiere, in decursul anilor, unii edili au acceptat ca apa sa fie colorata, altii au vrut sa la faca sa…cante.
Acum, la peste 30 de ani de la inaugurarea lor, fantanile din inima Capitalei sunt precum societatea romaneasca. Unele stralucesc dupa ce au fost renovate, altele pierd lupta cu nepasarea in asteptarea apei pe teava.
Ion Margarit