Dupa consumul excesiv de bauturi alcoolice, este foarte probabil sa apara dureri de cap, greata si de alte simptome de mahmureala.
Timpul este singura modalitate de vindecare pentru mahmureala ocazionala. Totusi, in aproape toate cazurile, se pot atenua simptomele mahmurelii prin metodele de auto-ajutorare. Daca apar frecvent simptome de mahmureala, problema ar putea sa fie abuzul sau dependenta de alcool, in acest caz fiind nevoie de ajutor de specialitate.
Nu trebuie niciodata luate medicamente, precum aspirina, inainte de bea alcool; combinata cu alcoolul, aspirina poate accentua betia. De asemenea, nu trebuie tratata niciodata mahmureala cu bauturi alcoolice suplimentare; desi s-ar putea sa indeparta temporar simptomele unei mahmureli, apare riscul aparitiei unei dependente de alcool.
De obicei, se recomanda aspirina, ibuprofen sau paracetamol pentru durerea de cap, ingestia de lichide pentru a compensa deshidratarea şi consumul de alimente uşoare cu multe glucide, inclusiv fructoză (un zahăr natural din sucurile de fructe şi miere) pentru a calma greaţa. Coaja de salcie (Salix alba), care conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ din aspirină, poate ajuta la calmarea unei dureri de cap. Infuzia de muşeţel [Matricaria recutita) poate contracara greaţa.
I.P
După mahmureală, se recomandă sucuri de fructe, despre care se spune că ajută organismul să ardă alcoolul, biscuiţi şi miere pentru micşorarea senzaţieide greaţă şi supă de carne pentru a reface nivelul de sare şi de potasiu. Se consideră că vitamina C, luată înainte şi după băutură, este de ajutor pentru curăţarea organismului de alcool. De asemenea, se recomandă consumul de apă în cantităţi cât mai mari pentru a rehidrata corpul.
Cercetările au arătat că băutura afectează performanţele din ziua următoare, chiar dacă toate urmele de alcool sunt absente din organism.
Dacă se bea încet, se dă organismului timp pentru a scăpa de alcool înainte să intre în sânge şi în creier. Totodata, se recomandă consumul alcoolului pe stomacul plin pentru a încetini viteza cu care se absoarbe alcoolul. Trebuie evitate băuturile bogate în congeneri şi amestecul băuturilor alcoolice cu cele carbonatate: bulele de gaz accentuează intrarea alcoolului în sânge.